Výbuch v centru Prahy zranil desítky lidí. Ve hře byl i terorismus, vzpomíná zasahující hasič

Jedním z domů u Smetanova nábřeží otřásl 29. dubna 2013 kolem 10:00 silný výbuch, byli tam zranění a několik lidí bylo zřejmě zasypáno.

Spáleniště... příběhy hasičů, exploze v Praze

Konec dubna roku 2013. Centrem Prahy se ozve neskutečná rána. Před desátou hodinou ranní prochází ulicí velké množství nic netušících lidí. Najednou se na ně začne sypat suť a obrovské množství střepů z oken a výloh, které vysklila tlaková vlna. Šlo o teroristický útok? Právě to v prvních chvílích napadlo téměř každého, na místo tak kromě záchranářů mířili i vyšetřovatelé od policie a hasičů. Případu se věnuje další díl videopodcastu Spáleniště... příběhy hasičů.

Ze začátku se nemohly k místu, odkud se rána ozvala, zasahující složky dostat. Historická budova byla nestabilní a hrozilo, že by se mohla zřítit. Podařilo se ale získat kamerový záznam z ulice, na kterém je výbuch dobře vidět. Z něj hned vyšetřovatelé zjistili, že o útok nešlo, a měřením odhalili, že na vině je plyn.

ČTĚTE VÍCE: Prokleté místo české železnice: Dvě nehody, 11 mrtvých. Hasič popsal oba zásahy ve Studénce

„Provedli jsme test, kterým jsme zjistili, odkud plyn unikal,“ říká Jiří Hošek, který výbuch za pražské hasiče vyšetřoval. Jenže ke zdroji úniku se nemohli hasiči ještě několik týdnů dostat. Přímo v místě, odkud unikal, byly totiž vzpěry, které držely poškozenou fasádu domu. Výbuch zranil 43 lidí, dva z toho vážně, a protože se exploze ozvala v historické části Prahy, škody odhadli hasiči na sto milionů korun.

Jakmile bylo možné začít kopat do země, přišli hasiči na to, že na vině jsou dělníci, kteří před lety pokládali elektrické a plynové potrubí. Trubky byly moc blízko vedle sebe. V elektrickém vedení ale došlo ke zkratu, který zafungoval jako svářečka a udělal díru do plynového potrubí. Odtud pak začalo unikat velké množství plynu, a protože bylo vedení pod zemí, mohla výbušná látka unikat pouze do historického domu právě v Divadelní ulici. Pak stačila jiskra a prostor naplněný výbušnou látkou způsobil explozi, kterou si Praha bude připomínat nejspíš ještě řadu let.

Policistům se nakonec podařilo dohledat konkrétní dělníky, kteří potrubí pokládali, ale všichni byli po smrti, a tak za událost z konce dubna 2013 už nebylo koho stíhat.

Podrobně se výbuchu v Divadelní ulici věnuje nový díl videopodcastu Spáleniště… příběhy hasičů, který můžete sledovat v sobotu od 15:30 nebo v úvodu tohoto článku.

Tagy:
Matěj Rychlý výbuch exploze Praha Jiří Hošek Spáleniště... příběhy hasičů