Ceny brambor raketově rostou: Maso vyjde levněji, diví se lidé. Expert radí, jak ušetřit

Brambory jsou v Česku drahou komoditou.

Brambory zdražují

I když obchodníci tvrdí, že potraviny zlevňují, netýká se to všech komodit. Například brambory, typická česká plodina je teď vůbec nejdražší za poslední roky. 
A cena letí nahoru. Místy už stojí i přes 30 korun za kilo. Stane se z lidové potraviny drahá delikatesa? A kde ještě lze nakoupit levněji?

Dvoukilový sáček českých brambor koupila redakce CNN Prima NEWS v jednom ze supermarketů za necelých 53 korun. Kilo českých brambor tak vyšlo na zhruba 26,50 a nebyly v akci. „Raději kuřata nebo kilo vepřového než kilo brambor, to mě vyjde levněji,“ uvedl jeden ze zákazníků.

ČTĚTE TAKÉ: Česko popelnicí Evropy? Na pultech jsou zrádné brambory z Francie, na degustaci pohořely

„Musíme si uvědomit, že toho zboží není pro letošní sezonu nadbytek. Nepočítám ani, že by v následujícím období došlo k nějakému razantnímu snížení cen,“ popsal předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Brambor se urodilo méně i v západní Evropě a je po nich momentálně velká poptávka. V akci je nakoupíme od 17 do 20 korun za kilo, jinak za ně dáme i dvojnásobek, v případě dovozu ještě víc.

„Navíc, když se brambory uskladňují přes zimu, tak se jejich cena zvyšuje o náklady na energie. Brambory musí být skladovány v určité atmosféře, a to znamená, že je třeba ji energeticky vytvářet,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel. Podle něj cena brambor ještě velmi mírně poroste, ale obdobná situace není jen u nich. „Týká se to zeleniny obecně. Myslím, že než bude na trhu úroda z letošní sklizně, tak ceny zeleniny příliš klesat nebudou,“ nechal se slyšet Havel s tím, že ale bude záležet na komoditě od komodity.

Ušetřit se dá například tím, že si zajedete brambory koupit přímo k zemědělcům do dvora, ovšem musíte mít, kde je uskladnit. Podle pěstitelů navíc počet ploch osázených bramborami dál klesá a loňský rok nebyl výjimkou. A to i přesto, že současné výkupní ceny jsou pro zemědělce výhodné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bolesti zemědělců. Na skladech váznou stovky tisíc tun obilí, vývoz do EU klesá

Tagy: