Česko popelnicí Evropy? Na pultech jsou zrádné brambory z Francie, na degustaci pohořely

Česko dováží nekvalitní brambory z ciziny. (Ilustrační foto)

Česko dováží nekvalitní brambory z ciziny

V českých supermarketech se objevily rané odrůdy brambor z Francie. Na první pohled vypadají krásně, ale chuťově zcela pohořely, uvedl pro CNN Prima NEWS místopředseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Třebíč Miroslav Muška. Obchody by podle zemědělců z Výzkumného ústavu bramborářského sice rané odrůdy v tento čas neměly vůbec nabízet, zákon to však nezakazuje.

Brambory, které se do Čech dostaly z Francie, vypadaly na první pohled sice dobře, ale na degustaci v Třebíči si vysloužily historicky nejhorší známku. „Na první pohled to byla jedna z nejhezčích odrůd. Dali jsme ji do degustace a výsledek nám vyrazil dech,“ popsal Miroslav Muška z Českého zahrádkářského svazu, který brambory z běžného supermarketu podstrčil mezi pěstitelské vzorky z Čech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Celníkům se naskytl otřesný pohled. V Praze zabavili zapáchající maso mířící na tržnici

„Bohužel, je to velmi raná odrůda. Degustovat velmi rané odrůdy po Vánocích je dost velké riziko,“ řekl Muška. Ve skutečnosti ale nezáleží na tom, jestli jsou brambory z Čech nebo ciziny, ale na tom, jak jsou skladované. Škodí jim například světlo a nevhodná teplota, záleží i na tom, kdy se sklízí a za jak dlouho se spotřebují.

Znakem raných brambor je lehce potrhaná slupka. Takové ale podle odborníků nemají teď v obchodech co dělat. „Na pultech obchodů by se měly už od podzimního období objevovat pouze brambory ostatní a ne rané. Ty se mají spotřebovat maximálně do konce srpna. Je to dané současnou situací na trhu, kdy je brambor nedostatek a je možné, že raná odrůda vykryla nějaký výpadek,“ popsal Jaroslav Čepl, ředitel výzkumu bramborářského ústavu.

Supermarkety prošli i reportéři CNN Prima NEWS. Zatímco někde se za 30 korun prodávaly výstavní brambory z Francie, za podobnou cenu byly jinde brambory české, které zas tak vábně nevypadaly. To ale nemusí znamenat, že by chuťově nebyly dobré. „Hlíza, která má na první pohled hrubší slupku, může být výrazně chutnější než ty, které mají slupku naoko perfektní,“ řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

V potravinách se lze setkat přibližně s 200 odrůdami brambor. Obecně je potřeba dávat pozor na brambory nahnilé, zelené nebo naklíčené. Jestli je brambora dobrá, lze poznat až podle chuti. „Doporučoval bych nekupovat podle vzhledu,“ dodal Muška.

Tagy: