Ceny energií jsou hluboko pod vládním stropem, ceny pohonných hmot klesají, podle zemědělců jsou sýpky plné obilí. Co z toho vychází? Že by rohlíky, housky a chleba měly být levnější. Jenže nejsou. Kroutí nad tím hlavou ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) i obchodníci. Pekaři a mlynáři ale říkají, že pro zlevňování nemají prostor. Energie jsou podle nich pořád příliš drahé, a navíc je drtí i vysoká inflace.
„Musíme platit například vysoké nájmy.“ Tak zdůvodňují stále drahé pečivo někteří pekaři. „Pečivo není jenom o mouce, elektřině a pohonných hmotách. Je to souhra více věcí. 15procentní inflace se promítla do našich nájmu – to je zásadní ekonomický argument, proč nemůžeme zlevňovat. Druhý je ten, že pracuje s českou pšenicí a nadále chceme s českou kvalitní pšenicí pracovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS pekař Richard Kabát.
„Například cena pečiva za dvanáct měsíců stoupla o zhruba 25 procent, cena mouky se pořád drží na 35 procentech rozdílu. Skutečně nám z našeho pohledu vstupy nijak výrazně neklesly,“ uvedl Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR. A podobně to vidí i mlynáři a prodejci mouky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakázané přípravky a nesplnění norem. Kvůli stopce ukrajinskému obilí může pečivo zdražit
„Cena mouky není jenom o obilí, ale i o lidech a dalších nákladech a vstupech,“ uvedl mlynář Daniel Perner. Kvůli vysokým cenám pečiva ho někteří lidé přestali i kupovat. „Nakupuji místo toho ovesné vločky, snad mi je také nezlikvidují,“ uvedl redakcí oslovený muž.
Naposledy cena housek a rohlíků v českých obchodech klesla před dvěma lety, kdy v meziročním srovnání byla o šest korun na kilogram levnější. Od té doby zase jen roste. Ministr zemědělství, stejně jako obchodníci, vidí situaci úplně jinak. Podle Nekuly už mohlo být levněji teď, nejpozději očekává zlevnění během května.
„Myslel jsem si, že se to již projeví, protože cena obilí klesá již delší dobu a cena energie rovněž. Velmi bych si to přál, aby to bylo již nyní,“ uvedl ministr. Není jediný, kdo si myslí, že levnější ceny pečiva jsou rozhodně na pořadu dne. „Klesají ceny energií, klesají ceny dalších vstupů a je zde rozhodně prostor pro to, aby pekaři své dodavatelské ceny výrazně snížili,“ myslí si prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.