Ceny pohonných hmot znovu stoupají. Vyplatí se stále tankovat v Polsku?

Ceny pohonných hmot stále rostou

Ceny paliv jdou opět rychle a strmě nahoru. Reportér CNN Prima NEWS na čerpacích stanicích zjišťoval, za kolik teď natankujeme. Vyplatí se stále jezdit do Polska, kam se čeští řidiči vydávají tankovat plnou?

Zatímco před týdnem začala cena paliv mírně klesat, na stojanech u čerpacích stanic nyní znovu vidíme každodenní rychlé zdražování. „Je to strašné, stát z toho musí mít nehorázné peníze,“ sdělil jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Stejně nás to asi nezastaví jezdit,“ dodal další. „Žijeme dál, jezdit musíme,“ popsal další dotazovaný.

„Zdražují opětovně ceny ropy a paliv na burze v Rotterdamu, bohužel se mohou dostat až někam k 50 korunám za litr, jak v případě benzínu, tak nafty,“ popsal ekonom Lukáš Kovanda.

V polském městě Kudowa-Zdrój nedaleko Náchoda bylo ještě před 14 dny možné sehnat litr benzínu a nafty zhruba o 10 až 12 korun levněji než v České republice, v současnosti už tak velké rozdíly nejsou. Litr benzínu v Polsku vyjde zhruba na 36 korun, naftu pořídíte přibližně za 41 korun. Dojíždět se ale řidičům z Česka prý stále vyplatí. Někdo jezdí i pravidelně.

„Je to markantní, když berete plnou nádrž,“ popsal jeden z dotazovaných. „Tak jednou za týden, protože naše vláda vůbec nic nedělá, akorát na nás kašle,“ odpověděl další na otázku, jak často jezdí tankovat do Polska.

Řidiči by prý uvítali lepší řešení než pouhé zrušení silniční daně a zrušení povinného přimíchávání biopaliv, o čemž rozhodla vláda. Argumentují tím, že se to týká jen malého procenta lidí, cenu paliva podle nich výrazně nezlevní ani kontroly cen a marží.

Vláda ovšem s dalšími opatřeními nepočítá. „V tuto chvíli s žádným zastropováním cen nepočítáme, protože ze šetření nevyplynulo, že by docházelo k nějakému neúměrnému navyšování marží,“ uvedl náměstek ministra financí Roman Binder.

Tagy: