Potraviny by mohly zdražit až o třetinu. Nikdo neví, kam až to poroste, varují výrobci

Češi pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny.

Zdražování potravin nekončí, spíš naopak. Výrobci varují, že jídlo letos prodraží o 30 procent, možná i o víc. Vyzývají proto vládu, aby zemědělcům a výrobcům pomohla.

Loni šly ceny potravin nahoru jen o necelé procento. Od začátku letošního roku to bylo už 15 procent a podle Potravinářské komory se můžeme dostat i na 30 procent. S tímto výhledem souhlasí i ekonomové.

„Nikdo neví, co bude, kam až ty ceny porostou. Zda se to stabilizuje, nebo jestli se náhodou za měsíc nebudeme muset bavit o dalším zdražování. Spoustu lidí si bude muset kupovat potraviny ve velmi omezeném množství,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravináři prý několikrát vyzývali vládu, aby pomohla třeba se zastropováním cen energií nebo snížením spotřební daně u paliv. To však vláda, stejně jako mnoho ekonomů, považuje za nežádoucí a nebezpečné. „Nemáme kouzelný proutek, kterým zařídíme rapidní pokles cen,“ argumentoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Nejvíce by mohlo zdražovat pečivo. Svaz pekařů dokonce varoval před tím, že jeden chleba by mohl v budoucnu stát až 60 korun. Ekonomové radí, aby lidé v době enormního zdražování nákupy dobře promýšleli. To v praxi znamená, že když za den člověk sní pět rohlíků, tak si jich zbytečně nemá kupovat deset.

„Je to o určitém lepším hospodaření s potravinami či lepším odhadnutím svých potřeb,“ dodal ekonom Lukáš Kovanda. Narážel tím na fakt, že v průměru Češi vyhodí 57 kilogramů jídla ročně. Každý den tak podle ekonomů přichází o 40 korun.

Tagy: