Ceny potravin rostou, jen vepřové zlevňuje. Živé prase stojí stejně jako v roce 1991

Vepřové maso.

Ceny potravin rostou

Cenová hladina v České republice roste stále rychlejším tempem. Míra inflace v září dosáhla v meziročním vyjádření 4,9 procenta. To je o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Nejvíce zdražily pohonné hmoty, skokově ale rostou i ceny potravin. V tomto ohledu je však anomálií vepřové maso. Třeba vepřová pečeně meziročně zlevnila až o 20 procent.

U drtivé většiny potravin v Česku výrazně rostou ceny. Skokově zdražuje mimo jiné zelenina, mléko, máslo, oleje i tuky. „Důvodů je mnoho. Například vyšší cena hnojiv, která se téměř zdvojnásobila. Je to ale i otázka pracovní síly, někteří zemědělci mají problémy vůbec sklidit úrodu. Dalším faktorem je počasí. Třeba Německo se potýkalo s obrovskými záplavami,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Připomněl tím fakt, že je Česká republika v mnoha komoditách závislá na dovozu, čímž cenu příliš nemůže ovlivnit. Některé ceny se ale kvůli globálním vlivům naopak snižují, například vepřové maso. Podle Pýchy za to částečně může takzvaný africký mor prasat v Německu, což je velmi nebezpečné a nakažlivé onemocnění domácích i divokých prasat všech plemen a věkových kategorií.

Současné ceny jsou dlouhodobě neudržitelné

Německo tak nemůže prodávat maso Číně a z toho důvodu je nuceno s vepřovým obchodovat jen v rámci Evropy, tedy výrazně pod cenou. „Prodejci vepřového čelí naprosto nepředstavitelné krizi. V současnosti prodávají živé prase za ceny, které tu byly v roce 1991. Tehdy přitom průměrná mzda v Československu činila asi čtyři tisíce korun,“ uvedl šéf Zemědělského svazu.

Zmíněná cena vepřového masa je ale podle něj dlouhodobě neudržitelná. Kvůli globálním vlivům by se totiž měla zvyšovat cena všech komodit, a to nejen v oblasti potravin. „Ceny různých komodit jsou navzájem provázané, zvyšující se cena energií, plynu či pohonných hmot se logicky projeví v cenách potravin. K dalšímu propadu produkce povede mimo jiné i zelená dohoda,“ doplnil Pýcha.

Tagy: