Ceny povinného ručení v únoru mírně vzrostly, liší se ale podle krajů

Bez pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, tedy tzv. povinného ručení, hrozí řidičům při nehodách velké finanční postihy.

Průměrná cena pojistky odpovědnosti z provozu vozidla se liší kraj od kraje. Průměrná cena povinného ručení letos v únoru činila 6 682 korun, což byl proti lednu nárůst o 62 Kč. Za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický vůz, kterým jezdí české domácnosti.

Únorový mírný nárůst je daný zvýšením ročního pojistného u odpovědnosti z provozu vozidel v hlavním městě, ke kterému přistoupilo několik pojišťoven. I přes drobný nárůst zůstává únorová hodnota nadále pod úrovní dlouhodobé průměrné hodnoty indexu, která činí 6 919 Kč.

Praha je zlatá loď

POVIndex uvádí průměr cen za celou ČR, v jednotlivých regionech se liší. V Praze se ceny povinného ručení pohybují v průměru o 9,6 procenta výše, naopak řidiči ve městech o velikosti Benešova za něj zaplatí průměrně o 11,9 procenta méně.

Průměr ročního pojistného pro vozidla v Praze se podle indexu v únoru ustálil na 7 392 Kč, zatímco ve stejném období minulého roku to bylo 7 646 Kč. U malého města je meziroční rozdíl cen mnohem menší, jak ukazuje porovnání aktuální hodnoty 5 972 Kč s loňskou cenou, která činila 5 911 Kč.

„Rozdíl v cenách je dán konkrétními daty o nehodovosti, takže i dvě města podobné velikosti mohou být v různých krajích naceněná jinak. Ve velkých městech je riziko vzniku nehody samozřejmě o poznání vyšší“, uvedl analytik neživotního pojištění Broker Consulting Jiří Váchal.

Mladí i staří v nemilosti

Cenu povinného ručení ovlivňuje i věk a místo bydliště řidiče a jeho řidičské zkušenosti. Nejrizikovějšími skupinami jsou řidiči do 21 let a senioři starší 75 let. Sazbu povinného ručení dále ovlivňují parametry vozidla, frekvence placení, informace o nájezdu kilometrů, frekvenci a rozsahu přestupků.

Podle České kanceláře pojistitelů, která vychází z průměrných cen na trhu všech členských pojišťoven a započítává i bonusové slevy, se POVIndex od Broker Consulting pohybuje až o více než 50 procent nad reálnou průměrnou cenou pojištění na trhu. Hodnota pojistného za jeden vybraný model vozidla nemůže být vypovídající tak, jako je kompletní informace o průměrné ceně se zahrnutím všech aspektů včetně vlivu bonusu či malusu, dodala kancelář.

V Česku loni přibylo 169 000 vozidel se sjednaným povinným pojištěním odpovědnosti z provozu vozidla. Celkem má takzvané povinné ručení 8,575 milionu vozidel. Poskytuje jej 12 pojišťoven. Loni v únoru činila průměrná hodnota povinného ručení podle indexu 6 779 Kč, přičemž ještě na konci roku 2019 byla na hodnotě 7 655 Kč.

Tagy: