Rodinný oběd skončil tragédií. Tři lidé zemřeli po konzumaci jídla, policie podezírá kuchařku

Policie podezírá Erin Pattersonovou z otravy příbuzných svého exmanžela

Australanka je podezřelá z otravy příbuzných

Rodinný oběd v australském městě Leongatha se proměnil v tragédii. Několik dní po události totiž zemřeli tři jeho účastníci, další je v kritickém stavu v nemocnici. Bez úhony vyvázla pouze žena, která jídlo připravila. Policie ji proto podezírá, že příbuzné svého bývalého manžela otrávila prudce jedovatou mochomůrkou zelenou, píše web stanice CNN.

Měla to být obyčejná rodinná sešlost. Koncem července pozvala 48letá Erin Pattersonová k sobě domů na oběd čtyři příbuzné svého bývalého manžela. Jenže už krátce po jídle se u nich začaly projevovat zdravotní problémy. Po vyšetření v místní nemocnici se ukázalo, že nejde o pouhé zažívací potíže, a všichni čtyři byli okamžitě transportováni do nemocnice ve dvě hodiny vzdáleném Melbourne, píše CNN.

Otrava houbami hrozí i v Česku, stačí i malá nepozornost. Více v reportáži:

I přes veškerou snahu lékařů se ale tragédii odvrátit nepodařilo. Pattersonové bývalý tchán Don, jeho žena Gail a její sestra Heather po několika dnech zemřeli. Přežil jen manžel Heather Ian, který zůstává v nemocnici v kritickém stavu a k jeho záchraně je podle lékařů nutná transplantace jater.

ČTĚTE TAKÉ: Houby už rostou, včetně oblíbených hřibů. Mykologové poradili, na jakých místech hledat

Zcela bez úhony vyvázla jen Pattersonová, která smrtící oběd připravila. I proto ji policie považuje za podezřelou. Toxikologický rozbor sice ještě neurčil, co přesně hosté zkonzumovali, podle vyšetřovatele Deana Thomase ale ukazují příznaky na otravu muchomůrkou zelenou. „Musíme se na věc dívat objektivně. Může to být zcela nevinná záležitost. Zatím nemáme dostatek informací,“ uvedl policista.

Sama Pattersonová vinu odmítá. „Jsem zničená. Milovala jsem je a nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Je mi to moc líto,“ řekla podle CNN a popřela, že by se čehokoliv dopustila. Její vztah s bývalým manželem Simonem byl prý přátelský.

Tragédie hluboce zasáhla celé zhruba šestitisícové městečko. „Nikdo nečekal, že by se tady mohlo něco takového stát,“ uvedl tamní starosta Nathan Hersey pro britský web BBC. „Kdo se zdravým rozumem by očekával, že ztratíme lidi, kteří tolik dávají a přispívají místní komunitě… ještě k tomu takovým způsobem,“ pokračoval Hersey.

Za Iana, který bojuje o život, se v uplynulých dnech modlili i farníci v baptistickém kostele v sousedním městě Korrumbura, kde působil jako pastor. „Jejich láska, nezlomná víra a obětavá služba zanechaly nesmazatelnou stopu v našich rodinách, v baptistické církvi v Korumburře, v místní komunitě i v lidech na celém světě,“ stojí v prohlášení zveřejněném na australském webu South Gippsland Sentinel Times.

Policie se nyní snaží zjistit podrobnosti o houbách, které pravděpodobně způsobily smrt tří lidí, a apeluje na obyvatele, aby zatím nekonzumovali ty, které nasbírali v přírodě. „Pokud jste houby nekoupili v supermarketu nebo na podobném místě, měli byste se jich možná vyvarovat,“ uzavřel Thomas.

Tagy: