Zeman se už za prezidentský úřad neschová, uvedl Šarapatka. Může ho zažalovat přímo

Obvodní soud pro Prahu 1 připustil, aby bývalý poradce Zdeněk Šarapatka žaloval přímo prezidenta Miloše Zemana, a ne ministerstvo financí, na které žalobu původně podal. Usnesení soudu ve středu zveřejnil Šarapatka na Twitteru.

Šarapatka stát žaloval kvůli Zemanovu tvrzení, že ho vyhodil pro neschopnost. Soudy mu původně vyhověly, rozsudky však zrušil Ústavní soud, podle kterého za výrok nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Proti rozhodnutí se strany mohou odvolat.

„Soud svolil, abychom za lež místo České republiky žalovali občana Zemana. (...) Zeman se už nemůže schovávat za prezidentský úřad,“ uvedl na Twitteru Šarapatka. Z usnesení, jež zveřejnil, vyplývá, že výstup původně žalovaného ministerstva a vstup Zemana do řízení navrhl žalobce, žalovaná strana se vstupem nového účastníka souhlasí.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka odešel z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Šarapatka nejdříve zažaloval ministerstvo financí, podle tehdejšího výkladu totiž prezidenta nešlo přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo.

Podle Ústavního soudu však Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce a prezident za něj odpovědný je. Ústavní soud se nezabýval pravdivostí výroku, ale jen tím, zda souvisel s prezidentskou funkcí.

Podle webu Seznam Zprávy se také Šarapatkův právní zástupce Artur Ostrý pokoušel s Hradem dohodnout na mimosoudním řešení sporu. Zeman ale podle právníka tuto možnost nevyužil, což webu potvrdil i prezidentův advokát Marek Nespala.

Tagy:
Miloš Zeman soud žaloba poradce Ministerstvo financí Zdeněk Šarapatka Obvodní soud pro Prahu 1