Ta holka je úchvatná. Černocká obdivuje ruskou novinářku, která se postavila Putinovi

Zpěvačka Petra Černocká v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS

Co Čech, to politik! (318)

Tahle holka je úchvatná, řekla v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS zpěvačka Petra Černocká o ruské novinářce, která s protiválečným transparentem narušila vysílání tamní státní televize. Její krok, za který může jít v krajním případě až na 15 let do vězení, ocenili i psychiatr Cyril Höschl a bývalý fotbalista ruského Petrohradu Pavel Mareš.

„Mně se zastavilo srdce. I tito lidé jsou rukojmí režimu, bojí se. Když se zeptáte na ulici běžného Rusa, odříká to nejbezpečnější, protože byste mohl být špion. Tahle holka je úchvatná,“ popsala Černocká své pocity, když viděla záznam z ruské státní televize.

Ukrajina

Hlavní město: Kyjev

Prezident: Volodymyr Zelenskyj

Počet obyvatel: 44 milionů

Rozloha: 603 548 km²

Počet aktivních vojáků: cca 250 tisíc

Zatím vyvázla jen s pokutou

Novinářka a televizní producentka Marina Ovsjannikovová se při svém pondělním protestu postavila za moderátorku zpravodajské relace s transparentem, na němž byl rusky psaný text: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“

Krátce poté její právník oznámil, že je nezvěstná. Nakonec se ukázalo, že absolvovala na policii 14hodinový výslech a v úterý stanula před soudem, kde dostala pokutu 30 tisíc rublů (přes 6 tisíc korun) za „organizování nepovolené hromadné akce“, jak uvádí BBC.

„Je velice odvážná. Viděl jsem to ze záznamu, chtělo to obrovskou odvahu a dá se před ní jen sklonit. Takto by se měli lidé chovat, ale věřím, že se mnohdy bojí o své životy. V Rusku je těžká diktatura, nemají se o co opřít. Neví se, co s ní bude,“ dodal bývalý fotbalista Pavel Mareš, který mezi roky 2003 a 2007 oblékal dres ruského Zenitu Petrohrad.

Podle ruské tiskové agentury TASS prověřuje novinářčin případ vyšetřovací výbor. Ten rozhodne, zda se svým protestem, který získal široký mezinárodní ohlas, nedopustila trestného činu „veřejného šíření úmyslně lživé informace o použití ozbrojených sil Ruské federace“. Za tento trestný čin jí hrozí podle nového zákona až 15 let vězení. Podle ruských médií by mohla být odsouzena k pěti až deseti letům odnětí svobody.

Podle psychiatra Cyrila Höschla přináší šestivteřinové vystoupení novinářky v ruské televizi jasné poselství: Neměli bychom mít tendenci považovat všechny Rusy za „zmanipulovaný národ“ a šmahem všechny odsuzovat. „Nikdy nevíme, co jsou zač. Může se stát, že se trefíme do někoho, kdo stojí na druhé straně. Varoval bych před odsouzením nebo lynčem každého Rusa, může to být podobný hrdina jako novinářka,“ uvedl psychiatr.

Tagy:
televize transparent Petrohrad Cyril Höschl BBC protesty Česko Rusko novinářka Petra Černocká Pavel Mareš Zenit Petrohrad Co Čech, to politik! Marina Ovsyanniková