Rusko na Ukrajině páchá zločin. Rebelující novinářka dostala pokutu, dál jí hrozí vězení

Živé vysílání ruské státní televize narušila v pondělí žena s transparentem, na němž stálo „zastavte válku“. Jak se později ukázalo, jednalo se o zaměstnankyni TV Marinu Ovsyannikovou.

Redaktorku kvůli protestu v ruské televizi vyslýchali několik hodin

Ruský soud v úterý udělil pokutu 30 tisíc rublů (přes šest tisíc korun) ruské novinářce a televizní producentce Marině Ovsjannikovové. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Policie ženu zadržela v pondělí večer poté, co v živém vysílání ruské státní televize protestovala proti válce na Ukrajině. Podle agentury AFP byla novinářka propuštěna, ale stále čelí jinému obvinění, za které jí hrozí mnoho let vězení.

Ovsjannikovová u soudu prohlásila, že se cítí nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin, informovala agentura AFP. Advokátům a obráncům lidských práv se s ní nedařilo od jejího pondělního zadržení spojit. Na sociálních sítích se až v úterý objevil snímek Ovsjannikovové, jak spolu s obhájcem čeká na soud. „Ovsjannikovová byla zatčena, a to i přesto, že má dvě děti,“ připsal k fotografii advokát Anton Gašinskij.

Dlouho přitom nebylo jasné, kde se žena nachází. Ruská agentura TASS jen informovala, že Ovsjannikovová byla zadržená a případ vyšetřuje federální kriminální ústředna. Právníci ženu do úterního rána marně hledali hned na několika policejních stanicích v Moskvě.

Podle stanice BBC dostala žurnalistka pokutu za „organizování nepovolené hromadné akce“. Podle nezávislého webu Meduza jí soud uložil pokutu konkrétně za videoposelství, které natočila před protestem v televizi, nikoliv za samotnou manifestaci v televizním vysílání.

Ovsjannikovová při odchodu od soudu novinářům řekla, že se cítí velmi vyčerpaná, protože její výslech po pondělním večerním zadržení trval přes 14 hodin. Nebyla jí prý poskytnuta právní pomoc a nemohla se ani ozvat rodině či blízkým. „Byly to v mém životě velmi složité dny, prakticky dva dny jsem nespala,“ poznamenala podle televizních záběrů zveřejněných na sociálních sítích.

Mladá žena proti válce na Ukrajině protestovala v živém vysílání ruské státní televize. V televizním studiu se objevila během hlavních zpráv s transparentem „žádná válka“. Válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem v únoru označuje Kreml za „zvláštní vojenskou operaci“ s cílem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu. Stejný slovník používá i ruská státní televize.

Žena, která vykřikovala protiválečná hesla, se při svém protestu postavila za moderátorku zpravodajské relace s transparentem, na němž byl vedle anglického nápisu a ruské a ukrajinské vlajky také rusky psaný text: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“ Poslední věta byla znovu anglicky: „Rusové proti válce.“ Po několika vteřinách televize vysílání ze studia přerušila a zařadila další reportáž. Před tím natočila vzkaz, ve kterém se od televize distancuje a vyzývá k protiválečným shromážděním.

Stále může jít až na 15 let za mříže

Novinářka čelí obvinění z nepovoleného veřejného vystoupení, za což jí –⁠ v ruské obdobě správního řízení –⁠ hrozí až deset dní za mřížemi, uvedla už dříve ruská redakce BBC.

Kromě toho její případ podle státní agentury TASS prověřuje vyšetřovací výbor, což je ruská federální kriminální ústředna. Ta určí, zda se svým protestem, který získal široký mezinárodní ohlas, nedopustila trestného činu „veřejného šíření úmyslně lživé informace o použití ozbrojených sil Ruské federace“. Za tento nový trestný čin hrozí až 15 let vězení. Ovsjannikovové podle ruských médií hrozí trest v rozmezí mezi pěti až deseti lety.

Ruští poslanci začátkem března jednomyslně schválili zavedení trestní odpovědnosti s možností uložit až 15 let vězení za dezinformace a za to, co ruské úřady vyhodnotí jako lživé zprávy o ruské armádě. Přísné tresty hrozí také za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k protiruským sankcím.

Tagy: