Černousy se proměnily v Benátky. Hasiči chtějí s velkou vodou pomáhat, někdo je ale vykradl

Černousy pod vodou, pomáhají hasiči

Kvůli velké vodě už dva dny pořádně nespali, jsou kdykoliv připravení pomoci. Dobrovolní hasiči z Černous na Liberecku ale přitom sami pomoc potřebují. Před dvěma týdny jim neznámí zloději vykradli zbrojnici v místní části Ves a sebrali řadu potřebného vybavení, které jim teď citelně chybí.

Po zlodějích zbylo jen rozbité okno, spousta nepořádku a prázdné regály. ‚‚Támhle na poličce jsme měli vysílačky a svítilny,‘‘ ukazuje na prázdnou poličku velitel dobrovolných hasičů Marek Zikmund. Zmizela motorová pila přímo ze zaparkované cisterny i nůž ze zásahového obleku v šatně hasičů.

ČTĚTE VÍCE: Nebezpečný vzestup hladin a místa v Česku pod vodou. Kde je situace nejkritičtější?

‚‚Jsou to zásadní věci, které potřebujeme na každý výjezd, sebrali třeba kompresor na nafoukání kol cisterny,‘‘ připomíná řidič hasičského vozu Ondřej Šikola. Černousy se přitom o vánočních svátcích proměnily v malé Benátky, obrovské laguny vody zaplavily nejen louky a pole, ale i některé místní silnice. Hasiči jsou jedni z mála, kteří se z jedné části do druhé se svou cisternou dostanou, vozí místní třeba na vlak. Do toho neustále hlídají hladinu vody, která kolísá. Kontrolují mosty a propustky – každá překážka, která ucpe průtok, může způsobit vylití a poslat vodu do zahrad a sklepů místních. „Stihli jsme ještě štědrovečerní večeři, pak to začalo a už jsme prakticky pořád venku. Bez potřebného vybavení ale improvizujeme, namísto výkonných svítilen jsme si třeba v noci na hladinu vody svítili s pomocí mobilů. Starosta obce se sice snaží chybějící vybavení dokoupit, ale nejde to tak rychle,‘‘ říká velitel Marek Zikmund.

Hasiči se proto obrátili na kolegy z okolí s žádostí o pomoc. ‚‚Půjčili jsme jim svítilny, protože jim nezbyla ani jedna. Chtěli i vysílačky, ale ty jsme poskytnout nemohli, abychom neohrozili naši vlastní akceschopnost,‘‘ vysvětluje David Domián, velitel dobrovolných hasičů z nedaleké Dolní Řasnice.

Místní nechápou, jak je možné, že vůbec někoho napadlo krást v hasičské zbrojnici. „To je asi největší prasárna, co může být, vykrást hasičárnu,‘‘ zlobí se Josef Fulín, kterému hasiči přijeli pomoci s odčerpáním vody ze zatopeného pozemku u rodinného domu. Krádež vyšetřuje policie.

Tagy: