Černý den na české železnici: Pět lidí bylo sraženo, jeden zemřel. Další vlak najel do kamení

Ilustrační foto

Vlaky srazily pět lidí

Během pondělního večera a noci na úterý vlaky v Česku srazily pět lidí. Čtyři z nich srážku nepřežili, pátý člověk vyvázl se zraněními, řekl v úterý dopoledne mluvčí Správy železnic (SŽ) Pavel Tesař. Zda byla příčinou kolizí nešťastná událost, nebo sebevražedný úmysl, zjišťuje podle něj ve všech případech policie. České dráhy vyzvaly lidi, aby byli opatrní a zbytečně neriskovali. U Benešova u Prahy navíc vlak najel do kamení na trati, v tomto případě se nikomu nic nestalo.

Smrtelná nehoda se stala večer mezi Čáslaví a Golčovým Jeníkovem ve středních Čechách. Rychlík tam srazil člověka, který na místě zemřel. „Bylo to v místě veřejnosti nepřístupném,“ podotkl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Drážní inspekce na místo nevyjížděla, nehodu vyšetřuje Správa železnic,“ dodal. Provoz na trati byl více než dvě hodiny přerušen. Mezi Kutnou Horou a Čáslaví jezdila náhradní autobusová doprava.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá nehoda na Strakonicku. Řidička smetla skupinu cyklistů včetně dětí. Zasahuje vrtulník

Ve stejném kraji se večer na nádraží ve Vlašimi odehrála srážka osobního vlaku, při níž se jedna osoba zranila. Podle informací agentury Aktu.cz byl účastníkem nehody muž s kolečkem, do něhož narazil vlak. Provoz na trati mezi Vlašimí a Benešovem byl více než dvě hodiny přerušen.

„V oblasti stanice Benešov u Prahy byly také nalezeny kameny na trati, do kterých najela jednotka CityElefant,“ napsaly České dráhy (ČD) na síti X. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové se to naštěstí obešlo bez zranění cestujících. Dodala, že kamení nebylo velké, jak se na trať dostalo, nyní prověřují benešovští policisté.

Další střety vlaků s lidmi, které skončily úmrtím, se staly během pozdního večera a noci mezi stanicemi Ostrava-Třebovice a Děhylov, v úseku Lysá nad Labem a Kostomlaty nad Labem na Nymbursku a mezi Chropyní a Kojetínem na Kroměřížsku.

„Prosíme všechny, aby byli velmi opatrní, zejména během prázdnin, kdy je více lidí na cestách. Neriskujte. Nic nestojí za to, aby váš život byl ohrožen. Dávejte na sebe a své blízké pozor,“ vyzvaly cestující k opatrnosti České dráhy.

Na železnici zemře ročně 200 lidí

Na české železnici zemře podle SŽ každý rok více než 200 lidí, velká část zbytečně. „Přestože velkou část z nich tvoří lidé, kteří si na život sáhli sami, je mnoho těch, kteří přišli o život vlastní nepozorností nebo riskantním chováním,“ uvádí Správa železnic na webu. Na tragické důsledky riskování a nerespektování pravidel se opakovaně snaží upozorňovat společně s Českými drahami a Drážním úřadem. Například loni pod záštitou ministerstva vnitra vznikla celostátní kampaň nazvaná Prázdné židle. Připomínala zásady bezpečnosti a poukázala na fatální důsledky jejich nedodržování. Žádná technologie nedokáže zabránit tragédii, pokud v rizikových situacích zvítězí riskování nebo lehkovážnost, uvedl tehdy ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Nyní zahájila Správa železnic ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví (NUDZ) další kampaň, která je tentokrát zaměřená na podporu duševního zdraví. Radí lidem, jak poznat, že někdo, koho potkají třeba na nástupišti, potřebuje pomoc, a jak se mají zachovat. Současně uvádí kontakt na Linku první psychické pomoci, která je dostupná nonstop a zdarma na čísle 116 123.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řidič na Pardubicku sešrotoval auto o strom. Záchranáři ho desítky minut oživovali, neúspěšně

Tagy: