Proč mají Němci kvalitnější potraviny?
Němci mají potraviny kvalitnější než Češi a mnohdy za výhodnější cenu. To je zjištění, které si před více než rokem ověřil s nákupním košíkem premiér Petr Fiala (ODS). Odborníci tvrdí, že problém stále přetrvává. A ke konstatování o lepší kvalitě přidávají i konkrétní podrobnosti – například i nejlevnější salámy mají vyšší podíl masa a sýry více tuku. Štáb CNN Prima NEWS si to ověřil v ulicích s malou ochutnávkou.
Šest zemí – Polsko, Česko, Německo, Rakousko, Slovensko a Maďarsko. V nich před třemi lety spotřebitelská organizace dTest nakoupila nejlevnější výrobky vybraných potravin. A jeden z výsledků testu? „Výrobky, které jsme si přivezli z Rakouska nebo Německa, byly o trošku dražší než zboží z Česka, ale byly výrazně kvalitnější,“ uvedl redaktor časopisu dTest Jan Maryška.
ČTĚTE TAKÉ: Za drahé máslo nemůžeme, tvrdí obchodníci. Ukázali na výrobce, věc řeší antimonopolní úřad
A situace se prý za tři roky nezměnila, i přes vysokou inflaci cen potravin jak v Česku, tak Německu. „Je to vidět třeba na obsahu masa v šunce. V Česku ji seženeme s obsahem 70 procent masa, v Německu má 90 nebo 94 procent. I ta nejlevnější,“ řekl Maryška pro CNN Prima NEWS.
A rozdíl nejen v kvalitě, ale i ceně je patrný i u mléčných výrobků. Stogramový sýr eidam v německém supermarketu vyjde na 19 korun. V Česku pak v průměru na 20 korun. Ještě výhodněji štáb u sousedů nakoupil goudu – sto gramů vychází v přepočtu na 14 korun. Redakce pořídila i českou goudu a nechala obyvatele Ústí nad Labem, aby vybrali, který vzorek je lepší. Většině z nich chutnal více ten německý s tím, že má výraznější chuť.
„Máme nižší kvalitu a vyšší cenu potravin, a to přesto, že Čech vydělává dvakrát až třikrát méně než Němec,“ uvedl ekonom Vladimír Pikora.
Podle jiného ekonoma Tomáše Maiera jde mimo jiné o to, že náš trh je stále mladý. „V Německu mají asi 80letou zkušenost s normálním liberálním trhem a tržním prostředím. Tady to zazdili komunisti,“ řekl ekonom. Mezi další důvody prý můžeme zařadit velikost našeho trhu, který je oproti německému několikanásobně menší.
Ministr Výborný kvalitu potravin brání
Ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček však tvrdí, že ne všechny potraviny jsou v Německu levnější. A ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) hájí kvalitu českých potravin. „Mohu jednoznačně říct, že kvalita kupříkladu mléčných výrobků – jogurtů, smetany a dalších – je naprosto srovnatelná s tím, co je v Německu,“ řekl šéf lidovců.
S tím ale nesouhlasí předseda poslanců SPD Radim Fiala. „Lidé, kteří žijí na hranicích s Německem, tam jezdí, protože to vyjde levněji a kvalita je lepší,“ řekl Fiala.
Čerstvá data Českého statistického úřadu o cenách potravin hovoří jasně. Největším skokanem je máslo. To je ve srovnání s loňským listopadem o 35 procent dražší. O necelých 28 procent pak šla nahoru také cena vajec – tedy další důležité suroviny pro pečení cukroví. Poměrně výrazný nárůst vidíme i u dalšího často kupovaného mléčného produktu: Cena sýru Eidam se zvýšila o deset procent.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda zpřísní pravidla pro nákup energetických nápojů. Změny dopadnou na složení i reklamu