Češi jsou na zdražování připraveni, od Chorvatska je neodradí, říká Papež. Radí, jak ušetřit

Oblíbená dovolenková destinace řady Čechů zdražuje.

360° 3.7.2023

Chorvatsko a Řecko má věrné klienty, a ti se vrací nezávisle na tom, jestli se zdraží o deset nebo patnáct procent. Zvýšení cen jsme zažili všichni doma, lidé jsou na něj připraveni. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda pro vnější vztahy z Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Domnívá se, že do Chorvatska letos zamíří skoro 900 tisíc lidí, zároveň poradil, kdy je vhodné využít last minute nabídku.

Ačkoliv se překvapivě letos zvedl zájem o dovolenou ve Španělsku a přetrvává neutuchající zájem o Bulharsko, stálou klientelou se může pyšnit Řecko a Chorvatsko. „Jsou to dvě destinace, které mají velmi věrné klienty. Ti se vracejí nezávisle na tom, jestli se někde zdraží o deset nebo patnáct procent. Všichni jsme zdražení zažili doma, kvůli inflaci. Lidé jsou na něj připraveni,“ konstatoval Papež.

Uznal však, že někteří lidé mohou svou tradiční odpočinkovou dovolenou zkrátit. „A to ze 14 na 12 dní, nebo z 12 na 10 dní. Předpokládám, že do Chorvatska letos odjede skoro 900 tisíc lidí. To znamená, že to bude rekordní číslo po covidu a bude se to velmi blížit tomu, co bylo před covidem,“ pokračoval místopředseda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Chorvatsku hrozí za nevhodné chování tučné pokuty. Podívejte se, na co si dát pozor

Prázdniny teprve začaly, a tak může být nabídka last minute skutečně lákavá. Papež těm, kteří jsou flexibilní a nezáleží jim, kde dovolenou stráví, radí, aby takový zájezd využili. „Takovým lidem se vyplatí čekat na last minute. Jsou to v podstatě doprodeje, každá cestovní kancelář sem tam nějaký má. Určitě bych se nebál, že nebude vůbec nic, ale musíte mít tu flexibilitu – že vám bude jedno, jestli pojedete k moři do Řecka nebo do Španělsko, popřípadě Itálie. Flexibilita je nutná,“ pokračoval.

Levně do exotiky

Jestli má však člověk konkrétní představu o tom, kde chce své volno strávit, neměl by na last minute nabídku čekat. Zároveň se podle Papeže zlepšuje situace kolem cen letenek. „Výrazně se to zlepšilo třeba směrem na Ameriku, kde jsou ceny letenek v podstatě na úrovni roku 2019. Co se týká směrem na východ, do Asie, tak tam se to zlepšuje pomalu, ale vidím světlo na konci tunelu,“ řekl.

Už v lednu, únoru a březnu se podle něj ceny dostanou na hodnoty, jež budou schopni akceptovat i lidé, kteří nemají příliš mnoho peněz, ale přesto si budou chtít dopřát nějakou exotiku.

Tagy: