Pivo k snídani a hodně soli. Průzkum odhalil stravovací návyky Čechů, problém je už ve školách

Pivo a míchaná vajíčka

Češi mají problém se stravovacími návyky

Na vyváženost stravy dbá jen 62 procent Čechů, ukazuje průzkum společnosti Edenred. Lidé jedí málo zeleniny, naopak si dopřávají hodně příloh a smažených pokrmů. Zhruba 100 tisíc lidí si pak k snídani dává pivo. Dalším problémem je nadbytek soli, a to až ve třikrát větší míře, než se doporučuje. Nadmíru se solí i ve školních jídelnách.

Lidé v Česku každý den spotřebují až 15 gramů soli, tedy zhruba tři kávové lžičky. Doporučená dávka je přitom pět gramů neboli jedna lžička. „První pohyb, který u jídla uděláme, je, že sáhneme po slánce, aniž bychom jídlo ochutnali,“ popsala ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný zkritizoval kvalitu polských potravin. Podle dat jsou na tom Češi mnohem hůř

Slaná a smažená jídla jsou prostě v oblibě. Stravovací návyky často určují už školní jídelny. A podle průzkumu se nadmíru solí i v nich. „Kontrolovali jsme školní jídelny a zjistili jsme, že 56 procent z nich přesolovalo,“ uvedla hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová.

Vařit se přitom dá i s minimem soli. „Luštěniny vaříme v zeleninových vývarech, které jsou ochucené, takže už nemusíme používat sůl,“ řekla kulinářská expertka Jitka Ulrichová.

Zelenina je další potravinou, kterou naše jídelníčky s výjimkou svačin ve větší míře postrádají. „Přesně polovina lidí svačí, druhá nesvačí. A když už svačíme, jedná se o naše nejzdravější jídlo dne,“ sdělila ředitelka vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Edenred Česká republika Aneta Martišková, která průzkum zpracovala.

Zelenina by ale neměla chybět při žádném jídle. „Když si představíme imaginární talíř, na který si nandáváme jídlo, polovina by měla být zelenina a ovoce,“ popsala výživová poradkyně Eliška Selingerová.

Často tomu tak ale není z finančních důvodů. „Když lidé řešili, jestli jídlo, nebo elektřinu, první, co vyndali z košíku, bylo ovoce a zelenina. Posledního půl roku roste počet slevových akcí právě na ovoce a zeleninu,“ sdělil ekonom Tomáš Prouza.

Tagy: