Výborný zkritizoval kvalitu polských potravin. Podle dat jsou na tom Češi mnohem hůř

Na kvalitu polských potravin zaútočil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU--ČSL).

Bezpečnost potravin z Polska

Mnoho Čechů jezdí za nákupem potravin do Polska. Jak je to však s jejich bezpečností? Na kvalitu tamního zboží útočili politici v minulosti už několikrát. Tentokrát se ve vysílání CNN Prima NEWS ozval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj bychom měli při nákupech u severních sousedů zvažovat kvalitu a bezpečnost potravin. Některá data však naopak uvádějí, že právě Česká republika by měla v této záležitostí přidat.

Česká nákupní horečka v Polsku nepolevuje, útraty rostou. V takové atmosféře se ministr zemědělství rozhodl zaútočit na stav tamních potravin. „České jsou vůbec nejbezpečnější v Evropě. Po seznámení se s daty polské obchodní inspekce je jasné, že o potravinách za hranicemi se něco takového říct nedá,“ sdělil Výborný pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nálety na polské obchody. Dám tam za jídlo půlku toho, co v Česku, říká samoživitelka Míša

„Když budu zcela konkrétní, dvacet procent kuřecího masa v Polsku je nevyhovujících,“ doplnil. Podle jiných aktuálních dat jsou ale na tom hůře Češi. Například v žebříčku The Economist, který hodnotí dostupnost, kvalitu a udržitelnost potravin, jsme se v celosvětovém srovnání propadli za dva roky z pátého na šestnácté místo.

V případě kvality a bezpečnosti potravin jsme se umístili na dvacátém místě ze šestadvaceti evropských zemí, přičemž před námi jsou všichni naši sousedé. Polsko spolu Francií patří k největším evropským producentům potravin. Platí však, že čím víc daná země vyrábí, tím je pravděpodobnost záchytu rizikových potravin vyšší.

„Je potřeba říct, že Francie, která je velkým výrobcem, má druhý největší záchyt potravin,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel. Obrovský polský potravinový trh je současně velkou konkurencí. Již před lety se ozývala velká kritika z úst Andreje Babiše, tehdy ještě v roli šéfa největší potravinové firmy u nás. Ten dokonce v jednom z diskusních pořadů v roce 2013 po nabídce polské klobásy označil produkt za „sr**ku“.

Do potravin našich severních sousedů se opřel v roce 2016 i Marian Jurečka na postu ministra zemědělství. Naposledy útočila v minulém roce Agrární komora, kdy její viceprezident Martin Pícha v lednu označil tyto produkty za „nejškodlivější v celé Evropské unii“.

Podle datového analytika společnosti Datarun Petra Bartoně čeští spotřebitelé o kvalitě polských potravin nepochybují. „Jednoznačně vědí, že toto zboží je kvalitnější než české,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Skandály okolo kvality potravin za těmito hranicemi odstartovala před deseti lety posypová sůl přidávaná do uzenin, pečiva či rybích konzerv.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: To máme zase jezdit do Polska? naštvali Čechy pohraniční pumpaři. Benzin za den zdražil o 6 Kč

Tagy: