Potravinářům už nic nebrání zlevnit. V drahotě mají máslo na hlavě, říkají ekonomové

Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček a ekonom Petr Bartoň

360° 17.10.2023

Potravináři, kteří loni argumentovali tím, že musí zdražovat kvůli vysokým cenám energií, mají máslo na hlavě. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Dodal, že tyto argumenty již neplatí, a mělo by proto dojít ke zlevnění potravin. Ekonom Petr Bartoň naznačil, že by mohlo dojít i ke zlevnění chleba, který nyní stojí o 50 procent více než před dvěma lety.

Snižování cen potravin by mělo pokračovat, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. „Potravináři, kteří celý loňský rok argumentovali tím, že musí zdražovat, protože se zvyšovaly ceny energií a zemědělských komodit, mají trochu máslo na hlavě,“ řekl. Podle něj dnes energetické i zemědělské komodity výrazně zlevnily, takže argumenty pro zdražování přestaly platit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový rozpočet? Vláda udělala guláš bez cibule, kritizovali její postup Kalousek a Pilný

Potravináři si však obratně vymýšlejí nové argumenty. „Nikdo už jim to nemůže věřit, určitě tam je velká marže. Viděli jsme to i na výsledcích potravinářů, mnohdy se jednalo o rekordní účetní závěrky. Teď je i na zákazníkovi, aby si nenechal líbit vysoké ceny, nakupoval tam, kde to je výhodnější, a donutil nízkým odbytem předražených potravin, aby nadále docházelo ke zlevňování,“ sdělil Křeček.

Například pšenice je na stejné úrovni jako před dvěma lety, chleba však stojí stále o 50 procent víc. Podle ekonoma Petra Bartoně jde o specifickou kategorii zboží. „U českých potravin je krásně vidět rozdíl mezi těmi, které jsou vystaveny dobré konkurenci ze zahraničí. Co se týče masa, mléka a podobně, to se dá relativně dobře dovážet ze zahraničí, protože chvilku na regále vydrží, tam ty ceny klesají nejvíce. Chleba je ale těžké každé ráno rozvážet přes hranice po České republice, tím pádem je jednou z mála potravin, jejíž cena neklesá,“ vysvětlil Bartoň.

Zároveň ale podotkl, že pekárnám už klesly náklady na energie a zlevňuje také pšenice nejen v Česku, ale i na světových trzích. „Zejména mlynáři a pekaři se odvolávají na ceny energií. Teď už nemohou, protože jsou nižší, tak se odvolávají na ty budoucí,“ řekl Bartoň.

Tagy: