Češi šetří. Většina se chystá za vánoční dárky utratit méně, drtí je drahé potraviny

Vánoční stromeček a dárky

Lidé šetří, kde se dá

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Ipsos to zatím vypadá, že Ježíšek bude v tomto roce chudší. Téměř polovina Čechů chce za dárky utratit méně než v loňském roce, a to třeba i kvůli dražším potravinám. U nich proto opozice volá po snížení DPH.

Už příští víkend bude první adventní. Hodně lidí tak logicky přemýšlí o vánočních dárcích. Vzhledem ke všeobecné drahotě ale tyto Vánoce nejspíše budou ve většině domácností skromnější než kdy dřív. Potvrzuje to i listopadový průzkum společnosti Ipsos pro investiční platformu Portu.

Téměř dvě pětiny lidí plánují utratit za letošní Vánoce méně než před rokem. Naopak jen devět procent hodlá svůj rozpočet navýšit.

Z výzkumu také vyplývá, že přibližně čtyři z deseti Čechů plánují letos utratit za Ježíškovu práci do pěti tisíc korun, častěji to budou mladí lidé do 26 let. Částku mezi pěti a deseti tisíci chce do vánočních nákupů investovat dalších 35 procent dotázaných. V intervalu od 19 do 15 tisíc se bude pohybovat zhruba každý sedmý člověk.

Menší ochota utrácet souvisí se všeobecným zdražováním, přičemž na Vánoce se obvykle vydá i víc peněz za jídlo. Ceny potraviny však kvůli inflaci i nedostatku některých surovin rostou. „Naše hnutí navrhuje snížení DPH u potravin, konkrétně z 15 na pět procent. Ceny potravin už neklesnou, bez tohoto kroku a následného zastropování je ale nebudeme schopni stabilizovat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Karel Tureček (ANO).

Vláda se ale snížení DPH brání. „Fialova vláda tento zásah podcenila od samotného počátku, kdy tento problém vznikl. My jsme navrhovali i systém intervenčních nákupů obilovin. Vláda tomu nečinně přihlížela,“ kritizuje ji Tureček.

Tagy: