Češi si na Belgii nepřišli. Od favorita dostali tři góly, zranil se brankář Vaclík

V kvalifikaci o mistrovství světa v Kataru Češi nestačili na favorizované Belgičany. Už v poločase prohrávali o dva góly, když se trefili Lukaku a Hazard. V druhé půli dostali ještě třetí od Saelemaekerse. Už v úvodu zápasu navíc přišli o zraněného brankáře Tomáše Vaclíka. Česko ztratilo šanci na přímý postup na šampionát, postoupit může ještě z baráže.

Čeští fotbalisté prohráli v pátém utkání kvalifikace mistrovství světa s Belgií 0:3 a přišli o reálnou naději na první místo ve skupině a přímý postup na šampionát. Lídr žebříčku reprezentací FIFA rozhodl v Bruselu už v první půli, kdy se trefili hvězdní útočníci Romelu Lukaku a Eden Hazard. Po změně stran přidal pojistku střídající Alexis Saelemaekers.

Český celek nenavázal na březnovou domácí remízu 1:1 s Belgií. Po pěti z osmi zápasů kvalifikační skupiny mají svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého sedm bodů a na vedoucí „Rudé ďábly“ ztrácejí už šest. Třetí Wales je o bod zpět, ale odehrál o dvě utkání méně. Přímo na šampionát v příštím roce do Kataru postoupí pouze vítězové skupin.

Týmy z druhých míst čeká play-off, v němž se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají téměř jisté, že by případně obsadili jedno z těchto dvou míst. Samostatná reprezentace si zahrála na mistrovství světa jen jednou v roce 2006. Národní tým dohraje kvalifikační skupinu v říjnu a listopadu, zářijový program zakončí ve středu přípravným duelem s Ukrajinou v Plzni.

Trenér Šilhavý při zářijovém programu z nejrůznějších důvodů postrádá bezmála 20 hráčů včetně potrestané útočné jedničky Schicka. Po čtvrtečním vítězném domácím zápase s Běloruskem (1:0) udělal tři změny v sestavě – zraněného Jankta nahradil Pešek, na hrotu útoku tentokrát začal Vydra a premiéru v národním A-týmu si odbyl stoper Kaša.

Právě plzeňský reprezentační nováček hned v první minutě poslal slabou malou domů na Vaclíka, který musel být po bolestivém přišlápnutí od Lukakua ošetřen. Češi začali aktivně, vysoko napadali a v sedmé minutě měli úvodní možnost, Hložkovu ránu ale srazil Denayer.

Za minutu udeřili domácí. Vanaken našel kolmicí Lukakua a ten únik zakončil přesně k tyči. Útočník, jenž se v létě vrátil do Chelsea, brankově oslavil 100. zápas za národní celek a coby nejlepší střelec belgické reprezentační historie si připsal 67. gól.

Po 14 minutách musel ze hry zraněný Vaclík, kterého mezi tyčemi při své premiéře v českém týmu nahradil Staněk. Plzeňský gólman po půlhodině hry vyrazil Lukakuovu střelu, ve 41. minutě už ale inkasoval. Rychlou kombinační akci zakončil Hazard. V nastavení první půle mohl snížit Souček, ale trefil jen střed branky.

Neprosadil se ani Vydra, který tři minuty po pauze postupoval sám na gólmana, ale velkou šanci neproměnil. V 55. minutě na opačné straně Lukaku nepřekonal Staňka. Za osm minut vypálil Hložek, ale radost z premiérové reprezentační branky mu zkazil Courtois.

To bronzoví medailisté z posledního mistrovství světa, kteří stejně jako Češi došli na letošním evropském šampionátu do čtvrtfinále, si počínali v koncovce mnohem lépe. Po Lukakuově přiťuknutí patičkou se dostal v 65. minutě před Staňka střídající Saelemaekers a nezaváhal. Připsal si první reprezentační trefu. Český nebo československý tým nevyhrál ani devátý soutěžní zápas s Belgií.

Tagy:
Belgie fotbal Katar Česko česká fotbalová reprezentace Tomáš Vaclík kvalifikace MS 2022 Romelu Lukaku Eden Hazard sportovní soutěž Mistrovství světa ve fotbale sportovní kvalifikace Alexis Saelemaekers