Poklekávejte jinde, my nikoho nekolonizovali. Maďaři vrací úder a ostře kritizují Johnsona

Hodně emocí přinesl čtvrteční kvalifikační duel o mistrovství světa mezi domácími Maďary a Angličany. Ti si mimo jiné stěžovali na rasismus. Do celé záležitosti se vložil i britský premiér Boris Johnson, který vyzval FIFA, aby přijala tvrdá opatření. Maďarským představitelům se to ale nelíbí a Angličany v čele s Johnsonem tvrdě kritizují.

Hráči zasypaní kelímky s pivem, pískání během pokleknutí a údajně i rasistické urážky. Tak popisují angličtí fotbalisté zápas v Budapešti, odkud si odvezli výhru 4:0. Vše bude mít podle všeho dohru. Mezinárodní fotbalová federace oznámila, že se bude zabývat rasistickým chováním maďarských fanoušků. Britský premiér Johnson označil atmosféru v Budapešti za nepřátelskou a vyzval FIFA, aby rázně zakročila. „Je naprosto nepřijatelné, že byli angličtí hráči v Maďarsku rasisticky uráženi,“ napsal na Twitteru. Jen přísný postup proti těm, kteří jsou za to zodpovědní, podle něho může takové chování z fotbalu vymýtit.

Reakce Maďarů na sebe nenechala dlouho čekat. Ministr zahraničí Péter Szijjártó podle webu ATV Johnsonovi připomněl nedávné finále mistrovství Evropy. „Italskou hymnu bylo přes pískot anglických fanoušků sotva slyšet, o urážkách během zápasu ani nemluvě. Uplatňování dvojího metru není správné v politice, ani sportu,“ uvedl Szijjártó.

Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi “ellenséges budapesti hangulat miatt”. Az alábbi felvétel a Wembley-ben...

Posted by Szijjártó Péter on Friday, September 3, 2021

Maďarský ministr pak na svém facebookovém profilu sdílel ono video s pískotem anglických fanoušků s komentářem „Stěžovali si snad Angličané tenkrát?“.

Ještě ostřeji pak reagovala ředitelka budapešťského muzea Dům teroru Mária Schmidtová. Ta na sociální síti vyjádřila šok z Johnsonova příspěvku a odsuzování maďarských fanoušků za údajný rasismus označila za „necitlivý a obvyklý britský koloniální přístup“. Dodala také, že Maďaři nikdy nikoho nekolonizovali, a proto mají angličtí hráči poklekat v zemích, kde je to potřebné.

„Borisi Johnsone, jste v čele malé, rozpadající se země. Starejte se o ni a zameťte si před vlastním prahem. Máte co,“ zakončila Schmidtová.

Nutno podotknout, že čtvrteční zápas nebyl zdaleka prvním škraloupem maďarských fanoušků. Maďarsko má kvůli rasismu při letošním mistrovství Evropy od Evropské fotbalové unie UEFA nařízeno odehrát tři domácí zápasy bez diváků, kvalifikace MS se ale hraje pod hlavičkou FIFA. Duel s Anglií tak mohl v Budapešti opět sledovat zaplněný stadion. Maďarský fotbalový svaz už projevy rasismu odsoudil. Zdůraznil ale, že drtivá většina z 60 tisíc fanoušků na stadionu podporovala fotbalisty sportovně.

Tagy:
Anglie Evropa rasismus Budapešť Boris Johnson Maďarsko FIFA FIFA 21 fotbal urážky zápas fanoušci kvalifikace MS 2022 Péter Szijjártó sportovní soutěž Mistrovství světa ve fotbale