Češi stále častěji objednávají prémiové ubytování, tvrdí šéf sítě hotelů Falkensteiner

Ani jeden z nich to neřekne nahlas, ale z jejich hlasů je cítit respekt i naděje. Spolumajitelé významné evropské hotelové skupiny Falkensteiner Hotels & Residences věří před nadcházející lyžařskou sezonou, že nedojde k dalšímu lockdownu.

Falkensteiner Hotel Kronplatz v Brunecku na severu Itálie měl v lednu 2021 po finančně nákladné rekonstrukci otevřeno jen pět dnů. Pak musel stejně jako všechny ostatní v Jižním Tyrolsku zavřít kvůli pandemii koronaviru. Otevřel se až s příchodem letní sezony, která však ve vyhlášeném lyžařském středisku není považována za vrchol a hlavní zdroj příjmů.

Erich Falkensteiner (63 let), šéf dozorčí rady Falkensteiner Michaeler Tourism Group, a Otmar Michaeler (54 let), generální ředitel skupiny, v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyprávějí, jak prošli tvrdými omezeními, jaká bezpečnostní opatření připravují před příjezdem prvních lyžařů či jak vnímají české turisty.

Falkensteiner

Přední evropská hotelová skupina sdružující zejména čtyřhvězdičkové hotely vyšší kategorie a  hotely s pěti hvězdami.
Vše začalo v roce 1957, kdy Maria a Josef Falkensteinerovi otevřeli v Pusterském údolí v Jižním Tyrolsku malý penzion. Tehdy nikdo netušil, že Falkensteiner se stane jednou z nejúspěšnějších hotelových rodin v celé Evropě.
Nyní čítá 27 čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelů, 2 apartmánové resorty a jeden prémiový kemp v celkem sedmi evropských zemích. I když značka je stejná, každý hotel je zcela jedinečný, se svým vlastním a originálním příběhem.

„Již v loňském roce jsme zde vyvinuli vlastní koncept bezpečného provozu, který jsme zavedli ve všech hotelích Falkensteiner. Všichni zaměstnanci jsou proškoleni v rámci ochrany zdraví při práci v době pandemie koronaviru,“ říká Erich Falkensteiner.

Mluví také o dvou hotelích stejné značky v Praze a Mariánských Lázních. Ten v západních Čechách získal v říjnu letošního roku pátou hvězdu a patří k nejlepším v republice.

Motto hotelu Falkensteiner Kronplatz zní: Být aktivní. Kdo přišel s tímto nápadem? A proč?
Otmar Michaeler: Od rozsáhlého strategického procesu umístění značky na trhu se od září 2018 Falkensteiner Hotels & Residences zaměřují na tři různé typy hostů: pro rodiny, pouze pro dospělé a pro všechny. Zároveň jsme definovali čtyři různé motivy jako základ pro naše hotelové koncepty: aktivita, zábava, oddych a užívání si. Kronplatz v Dolomitech je jedním z oblíbených aktivních cílů Italů. Ale i zahraniční hosté oceňují, že jim okolí nabízí mnoho možností. Proto bylo samozřejmé zařadit hotel Falkensteiner Kronplatz do kategorie Aktivita.
Erich Falkensteiner: Otmar a já jsme v této oblasti vyrostli a oba jsme strávili nespočet hodin lyžováním, turistikou a běháním na Kronplatzu. Myslím, že nám oběma bylo od začátku jasné, že motivem cestování v hotelu bude právě aktivita.

Jde o první hotel s tímto konceptem?
Otmar Michaeler: Falkensteiner Hotel Kronplatz není naším prvním aktivním hotelem, ale je prvním pětihvězdičkovým aktivním hotelem pro dospělé v rámci hotelové skupiny.
Erich Falkensteiner: ... a zároveň první pětihvězdičkový hotel, který jsme otevřeli v našem domovském regionu Jižního Tyrolska.

Je pro vás osobně pohyb důležitý?
Erich Falkensteiner: 
Sám sebe bych označil za gurmánského turistu, protože rád spojuji pohyb s požitkem, například výlety po horských chatách, kde hrají důležitou roli kulinářské speciality. Například chata Scotoni nedaleko oblasti Alta Badia je často jedním z mých cílů.
Otmar Michaeler: Pro mě je velmi důležitý. Jsem vášnivý běžec a miluji pohyb v horách.

Jsem také nadšený lyžař a Kronplatz i pověstnou Sellarondu znám jako své boty. Moje největší vášeň ale patří jinému sportu. Jsem až neuvěřitelně velký fanoušek ledního hokeje a také prezident hokejového klubu HC Pustertal.

Které ze sportovních aktivit nabízených ve vašem hotelu byste osobně vyzkoušeli?
Otmar Michaeler:
Mnoho aktivit, které nabízíme našim hostům, jsem také sám vyzkoušel. Od vlastní lezecké stěny přímo v hotelu přes výlety na elektrokole až po nespočet horských túr. Protože pocházím z této oblasti, znám samozřejmě jihotyrolské Alpy velmi dobře. Zajímal by mě let vrtulníkem do Cortiny d’Ampezzo a následné lyžování s některým ze závodníků Světového poháru.
Erich Falkensteiner: Jsem také nadšený lyžař a Kronplatz i pověstnou Sellarondu znám jako své boty. Moje největší vášeň ale patří jinému sportu. Jsem až neuvěřitelně velký fanoušek ledního hokeje a také prezident hokejového klubu HC Pustertal. Hokej je prostě skvělý!

Která z aktivit má nejlepší pověst a je nejvyhledávanější?
Otmar Michaeler:
V létě patří k nejoblíbenějším sportům v oblasti pěší turistika a horská turistika. Velmi oblíbené jsou také výlety na elektrokolech, které mohou využívat všichni naši hosté, bez ohledu na jejich fyzickou kondici. Ale také výlety při východu slunce a seskok na paraglidu z Kronplatzu mají u našich hostů velký ohlas.
Erich Falkensteiner: V zimě je to určitě lyžování na Kronplatzu a v jeho okolí. Sellaronda je světoznámá a každoročně přiláká do Jižního Tyrolska nespočet hostů.

Chtějí se lidé pohybovat, být aktivní?
Otmar Michaeler: Určitě. Aktivní dovolená v horách je již několik let stále oblíbenější a poptávka po ní stále roste. Lidé na dovolené vyhledávají blízkost přírody. Jižní Tyrolsko se svými impozantními horami a četnými možnostmi je přirozeně magnetem pro aktivní dovolenkáře.

Na koho cílíte hotelem Falkensteiner Hotel Kronplatz? Na domácí, nebo zahraniční turisty?
Erich Falkensteiner: Na hosty, kteří chtějí být na dovolené aktivní a hledají zvláštní dobrodružství, ale aniž by se museli vzdát wellness a pohodlí. Falkensteiner Hotel Kronplatz je velmi oblíbený u Italů i u hostů ze zahraničí. V zimě tvoří většinu hostů Němci a Italové, následováni Rakušany. Lyžařskou dovolenou na Kronplatzu však rádi tráví i hosté z České republiky, která pro nás představuje stále důležitější trh. V létě k nám přijíždí také hodně hostů z Německa, Itálie a Rakouska.

Říkáte, že Česká republika je pro skupinu Falkensteiner důležitým trhem. Víte, jaký je mzdový rozdíl mezi Západem a Východem?
Otmar Michaeler: Jsme si vědomi mzdového rozdílu mezi Východem a Západem. Údaje o rezervacích v Chorvatsku, Jižním Tyrolsku a Rakousku v posledních letech nám však ukazují, že poptávka po dovolené v prémiovém segmentu na Východě roste.

Co by mohlo být pro Čechy největším lákadlem?
Erich Falkensteiner: Jižní Tyrolsko v sobě spojuje tyrolskou útulnost s italským smyslem pro estetiku a radost ze života. Už jen to je důvod k dovolené v našem regionu. Totéž platí pro Falkensteiner Hotel Kronplatz. Kromě výjimečné architektury nabízíme s naším programem Experience Concierge (volně přeloženo jako prožitek s průvodcem, pozn. red.) koncept aktivní dovolené, který naši hosté nikde jinde nenajdou. Spojení aktivní dovolené, požitku a odpočinku v našem regionu jsou tím pravým lákadlem.
Otmar Michaeler: Jsme také velmi hrdí na náš koncept 7 Summit Slow Food, v němž kombinujeme to nejlepší z jihotyrolské kuchyně s chuťovými zážitky ze zemí s nejvyššími horami. Jednotlivé pokrmy se podávají ve formě tapas a stoluje se při tom jako při velké rodinné oslavě. Kromě toho nás pravidelně navštěvují zahraniční šéfkuchaři v rámci 7 Summit Supper Clubu. Na začátku října nám André Patsias Morales, jedna z nejlepších světových kuchařských celebrit z Peru, uspořádal večer kombinující špičkovou gastronomii a nově interpretovanou peruánskou domácí kuchyni.

Co považujete za hlavní sezonu v hotelu Falkensteiner Hotel Kronplatz?
Erich Falkensteiner: Přestože je Falkensteiner Hotel Kronplatz celoroční destinací, hlavní sezonou je pro nás zimní období.

Z kolika států pocházejí zaměstnanci hotelu Kronplatz?
Erich Falkensteiner: Většinou zaměstnáváme lidi z okolí. To je pro nás také velmi důležité, protože tím jako zaměstnavatel významně přispíváme do rozvoje regionu. Mnoho našich zaměstnanců však pochází i z jiných oblastí Itálie.

Jižní Tyrolsko v sobě spojuje tyrolskou útulnost s italským smyslem pro estetiku a radost ze života. Už jen to je důvod k dovolené v našem regionu.

Zaměstnáváte také personál z České republiky?
Erich Falkensteiner: V současné době nemáme žádné zaměstnance z České republiky.

Obáváte se dalšího uzavření hotelu kvůli pandemii koronaviru?
Otmar Michaeler: Tvrdíme, že letošní zimní sezona proběhne. Uzdravené a očkované osoby již nelze opětovně vyřadit z normálního života. Je však důležité, aby existovaly důsledné předpisy v lyžařských střediscích. Tady v Tyrolsku a sousedním Rakousku je označujeme jako 3G, tedy očkovaný, vyléčený, testovaný (z německého geimpft, genesen, getestet, pozn. red.).

Jak chcete nebo hodláte bojovat s nemocí COVID-19? Co jste si připravili pro nadcházející sezonu?
Erich Falkensteiner:
Již v loňském roce jsme zde vyvinuli vlastní koncept Safe Hotel 2.0 (bezpečný hotel 2.0, pozn. red.), který jsme zavedli ve všech hotelích Falkensteiner. Všichni zaměstnanci jsou proškoleni v rámci akademie Falkensteiner jako „Hostitelé bezpečnosti a ochrany zdraví při práci COVID-19“.
Otmar Michaeler: Zaměřujeme se také na vzdělávání. V Rakousku například spolupracujeme s profesorem Hans-Peterem Hutterem z Vídeňské univerzity. Nedávno poskytl našim zaměstnancům podrobné informace o této nemoci, očkování a možných rizicích. Bylo důležité, jak se našim zaměstnancům věnoval a že odpověděl na jejich otázky.

Hotelnictví zasáhla pandemie koronaviru nejvíce. Je to cítit i v přístupu zaměstnanců?
Otmar Michaeler:
Ano, všichni vědí, že jsme odvětví, které bylo virem postiženo nejvíce. Na jedné straně jde tedy o naši povinnost jako zaměstnavatele pečovat o osobní zdraví našich zaměstnanců, ale také o důsledky pro firmu. V tomto případě chceme, aby se zaměstnanci velmi angažovali a pomohli společně k překonání všech nástrah. Sedíme na jedné lodi.

Jste přesvědčeni, že se podobná uzávěra jako na přelomu let 2020/2021 nemůže opakovat? Nesmí opakovat?
Otmar Michaeler: Jak jsem již řekl, jsme přesvědčeni, že k dalšímu lockdownu nedojde.

Byla by případná další vládní uzávěra hotelů pro Falkensteiner Michaeler Tourism Group finančně fatální?
Otmar Michaeler: Vycházíme z toho, že nic takového se již nestane.

Čas lockdownu jsme využili k přestavbě našeho Falkensteiner Hotel Prague na butikový hotel 4*S, který otevřeme opět v březnu 2022. Kompletně jsme také zrekonstruovali náš hotel v Mariánských Lázních.

Falkensteiner Michaeler Tourism Group má dva hotely také v České republice, v Praze a v Mariánských Lázních. Jak se jim podařilo přežít pandemii koronaviru?
Erich Falkensteiner: Čas lockdownu jsme využili k přestavbě našeho Falkensteiner Hotel Prague na butikový hotel 4*S, který otevřeme opět v březnu 2022. Kompletně jsme také zrekonstruovali náš hotel v Mariánských Lázních a v červnu 2021 jej znovu otevřeli jako pětihvězdičkový Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně.

Kdy očekáváte, že by se ekonomicky mohly vrátit k výsledkům před pandemií??
Otmar Michaeler: Podle mého odhadu by se hotel v Praze mohl vrátit ve druhé polovině roku 2022 ke stavu před pandemií. Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně patří v současné době k nejlepším hotelům v České republice a těší se stále větší oblibě, zejména u domácích hostů. Zaznamenáváme zde silný nárůst rezervací z České republiky. Další významnou cílovou skupinou pro hotel v Mariánských Lázních jsou němečtí turisté. Jenže ti se zatím nevracejí ke svému dřívějšímu cestovatelskému stylu. I ruský trh je zajímavý pro Mariánské Lázně. U Rusů však bude záležet na vývoji v příštím roce a na tom, jak dlouho budou platit cestovní omezení.

Uvažujete o rozšíření své sítě hotelů v Česku?
Otmar Michaeler:
V současné době neplánujeme v České republice aktivně další expanzi.

Tagy:
lyžování zima Itálie hotel výlet rozhovor opatření Mariánské Lázně Česko sport Praha koronavirus lockdown Jižní Tyrolsko aktivita Erich Falkensteiner Otmar Michaeler Kronplatz Falkensteiner Hotel Kronplatz Bruneck pandemie covidu-19