Švédsko, Itálie a Švýcarsko. Kde všude i přes covid startují lyžařskou sezonu?

Lyžařský svah

Rozhovor s Janem Papežem

I přes sílící vlnu koronavirové nákazy se v některých zemích Evropy otevírají lyžařské areály. Mnohé státy ale zavádějí restrikce i na svazích. Například v Rakousku, které se nachází v lockdownu, mohou na lyže jen očkovaní lidé a občané po prodělání covidu.

Rakousko je obyčejně lyžařským rájem pro celou Evropu, jenže nyní se země ocitla v lockdownu a zahraniční turisté do ní přijet nesmějí. Na svah tak mohou vyrazit jen rakouští občané, a to ještě jen ti, kteří jsou očkovaní nebo covid v nedávné době prodělali.

Lyžařské areály se otevírají také v Itálii, a to po téměř dvouleté pauze. Prvně se totiž zavřely už v březnu roku 2020. Řím s obavou sleduje vzrůstající denní přírůstky nakažených v sousedních zemích, stejně jako šíření nové koronavirové varianty omikron. Mnozí lidé se tak snaží vzhledem k nejisté budoucnosti začátek lyžařské sezony užít. Do Itálie míří za sněhem podle Euronews například i řada Chorvatů.

Stejně jako loni jsou otevřené lyžařské resorty i ve Švýcarsku. Lidé se na tamních svazích nemusejí prokazovat žádným covid pasem, při jízdě na vleku by si ale měli nasadit roušku.

Letošního sněhu se už nemohli dočkat ani Francouzi. První resorty v zemi Galského kohouta otevírají, celkem se na začátek sezony připravuje 250 skiareálů. Jako první se zaplní areál Val Thorens, už 20. listopadu. V resortech je povinné nošení roušek pro všechny starší 11 let. Lyžaři by také měli respektovat sociální distanc.

Do Německa na svah jen s obtížemi

Také restrikcemi svazované Německo pozvolna otevírá lyžařské areály, platí na nich ale řada omezení. Na většině míst se lyžaři musejí prokázat očkovacím certifikátem či negativním testem. Někde je nutné si i navléci roušku.

Vůbec nejpřísnější opatření panují v Bavorsku. Tam se na svah dostanou pouze očkovaní lidé a občané po prodělání nemoci. To lidé v Německu kritizují. Zlobí se i zaměstnanci areálů, kteří oznamují, že nemají dostatečnou personální kapacitu na to, aby u všech certifikáty a testy kontrolovali.

Ve vyhledávanou lyžařskou destinaci se letos může proměnit Švédsko. Tam se už skiareály otevřely před několika dny a lidé tam lyžují prakticky bez omezení. Mnohé hotely také lákají zahraniční turisty na oslavy Nového roku.

Tagy: