Česká flotila na Baltu a pivovod do Královce. Podívejte se na nejlepší vtipy ke Kaliningradu

Na začátku stál ojedinělý žert, který ovšem vyvolal až neuvěřitelnou lavinu bez konce. Polského vtipu o anektování ruské Kaliningradské oblasti se ve velkém chytli Češi, kteří stále prokazují, že jejich lidová tvorba nezná mezí. Na internetu jsou k nalezení už desítky vtipů či humorných koláží a rozhodně to nevypadá, že by se blížil útlum. K celé akci se vyjadřují rovněž politici, kteří drží nastavenou laťku.

Vtip s česko-polským rozdělením Kaliningradské oblasti přišel původně z twitterového účtu jistého polského uživatele, který však rychle sdílel například český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) či poslanec Pavel Žáček (ODS). Asi vůbec netušili, že se vtipy na téma anexe Kaliningradu začnou sypat v takovém množství.

Dnes se k celé záležitosti vyjadřují už i špičky tuzemské politiky. „Partnerství s našimi baltskými sousedy nikdy nebylo silnější,“ komentoval na sociálních sítích ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Přidala se i šéfka resortu obrany Jana Černochová. „Víme, co chceme (vlastní moře) a musíme Armádu ČR modernizovat a dosáhnout dalších schopností. Těším se na ‚potápko‘ i na pořádné ‚vyvedení‘ stíhačů z Čáslavi,“ napsala na Twitter Černochová. S vlastními komentáři přispěchali také senátorka Miroslava Němcová nebo prezidentská kandidátka a ekonomka Danuše Nerudová. Že jde o téma k projednání na sněmovním zahraničním výboru, si myslí jeho šéf Marek Ženíšek (TOP 09).

K nápadu s anexí přispěli svou trochou do mlýna kupříkladu i britský velvyslanec v ČR Nick Archer, nebo hlavní poradce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Paul Massaro.

Naprosto skvělou reakcí na anexi pak bylo založení vlastního profilu na sociálních sítích a internetových stránek již „českého“ Královce. „Vítejte na oficiálním profilu Královce. Po úspěšném referendu 97,9 procenta obyvatel Kaliningradu rozhodlo o připojení k České republice a přejmenování Kaliningradu na Královec,“ stojí v čerstvě založeném profilu. Pozadu nezůstali ani další vtipálci, kteří vytvořili profil pro Námořnictvo České republiky, Královeckou filharmonii, Dopravní podnik Královec nebo Univerzitu Přemysla Otakara II., která samozřejmě sídlí v Královci.

Tagy: