Dugin podal trestní oznámení na Černochovou. Ruskému nacionalistovi pomáhá český expolitik

Alexandr Dugin

Válka na Ukrajině (4.10.2022 11:00)

Ruský ultranacionalistický ideolog Alexandr Dugin podal v Česku trestní oznámení na ministryni obrany Janu Černochovou z ODS. Učinil tak prostřednictvím advokáta a bývalého senátora i poslance za ČSSD Jiřího Vyvadila. Dugin ministryni viní z údajné podpory a propagace terorismu kvůli výrokům o smrti jeho dcery Darji Duginové. Ta zemřela během srpnového atentátu. Černochová v reakci uvedla, že ji trestní oznámení nechává klidnou. Vyvadila označila za vlastizrádce.

„Jako otec Darji Duginové jsem obdržel celou řadu projevů sympatií nejen z Ruska, ale z celého světa. Papež František vyjádřil politování nad smrtí mé dcery, kdy ji během generální audience označil za nevinnou oběť války. Ale podobně i mluvčí ministerstva zahraničních věcí USA. Ta na dotaz novinářů během svého pravidelného briefingu prohlásila, že Spojené státy jednoznačně odsuzují úmyslné útoky na všechny civilisty. Jediné kruté a necivilizované prohlášení ve světě zaznělo z Prahy z úst české ministryně obrany Jany Černochové,“ citoval Dugina Vyvadil ve své facebookové skupině Přátelé Ruska v ČR.

Reakce Černochové na sebe nenechala dlouho čekat: „Trestní oznámení, byť nesmyslné, může podat každý. Vyvadil konečně dostal notičky z Kremlu, takže teď musí soudruhům dokázat, že jeho srdce bije stále věrně a oddaně pro Putina. To mě tedy nechává zcela v klidu. Vlastizrádnost některých zaprodanců už méně.“

Darja Duginová zemřela 20. srpna při explozi auta nedaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB obvinila z její smrti ukrajinské zpravodajské služby, což Kyjev odmítl.

Veřejnou debatu kolem Duginové rozvířila především Černochová. „Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie,“ uvedla krátce po incidentu na svých sociálních sítích.

Moskva označila výroky české ministryně za podporování terorismu. To však Černochová kategoricky popřela: „Mezi oslavou teroristického útoku a vyjádřením nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky veřejně vyzývající k okamžitému vyhlazení Ukrajinců, které nazývá podlidi, je zásadní rozdíl. Možná ne v Rusku, ale v Česku rozhodně ano.“

Otevřený rasismus vůči Ukrajincům

Ať už atentát spáchal kdokoliv, v médiích se často spekulovalo o tom, že cílem úderu měl být Alexandr Dugin. Ruský ultranacionalista a zastánce „velkého“ Sovětského svazu i uchvácení jeho bývalých satelitů včetně Česka byl údajně v minulosti duchovním rádcem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Právě Dugin mu prý pomáhal ospravedlnit okupaci Ukrajiny už v roce 2014. „Zabíjet, zabíjet a zabíjet. Žádné další rozhovory nejsou třeba,“ říkával tehdy o Ukrajincích. Duginová zastávala ideologii svého otce a hrdě kráčela v jeho šlépějích.

Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, rasisticky urážela Ukrajince a popisovala je jako „podlidi“. V květnu invazi podle BBC označila za „střet civilizací“ a vyjádřila hrdost nad tím, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

„Tady musí vzniknout naše tribunály. Mariupolský tribunál, Doněcký tribunál… V každém městě, podobně jako v Haagu. Tyto tribunály budou vyšetřovat zločiny těchto ne-lidí. Ukrajinci už nejsou lidé,“ prohlásila mimo jiné dcera známého politika.

Tagy:
válka terorismus Ukrajina ODS ČSSD trestní oznámení Jana Černochová Rusko Ministerstvo obrany České republiky Jiří Vyvadil Alexandr Dugin Darja Duginová