Česko vystřelilo do vyšších pater politiky. Nákup munice tu řeší všichni, hlásí Zrno z Ukrajiny

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno

Matyáš Zrno o nákupu munice na Ukrajinu

Ukrajinci si všímají české iniciativy ohledně nákupu dělostřelecké munice pro jejich zemi, sdělil reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno a poznamenal, že tento krok vystřelil Českou republiku do vyšších pater mezinárodní politiky. Naopak výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se vyslání spojeneckých vojáků prý Ukrajinci příliš vážně neberou.

„Ukrajinci tak nějak instinktivně cítí, že toto je válka, kterou si budou muset vybojovat sami, byť se značnou západní materiální pomocí,“ uvedl Zrno ve vysílání CNN Prima NEWS a dodal, že Macronova slova o tom, že možnost vyslání pozemních sil na Ukrajinu není vyloučena, u nich příliš nerezonovala.

ČTĚTE TAKÉ: Konec dalšího ruského plavidla, hlásí Ukrajinci. Černomořská flotila přišla o hlídkovou loď

„Vzbudilo to mnohem méně pozornosti než na Západě. Macron není pro Ukrajince někdo, koho by si dokázali představit jako lídra tak razantního kroku,“ vysvětlil.

Český plán na dodávky munice, který představil v polovině února na bezpečnostní konferenci v Mnichově český prezident Petr Pavel, měl ale pozitivní dopad. „To, že díky České republice přijde na frontu 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou se nám podařilo někde ve světě sehnat, rezonuje v ukrajinských médiích , vědí o ní vojáci na frontě a máme díky tomu opravdu dobrou pověst,“ poznamenal Zrno.

Dělostřelecká munice je totiž v této válce jednou z klíčových záležitostí. „Je to obrovská opotřebovací válka, při které denně vystřílíte tisíce ran dělostřelecké munice. A Ukrajinci ji na rozdíl od Rusů mají nedostatek, což se na frontě projevuje,“ dodal reportér.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako v kutilské dílně. Reportér Zrno popsal práci ukrajinských výrobců a pilotů dronů

Tagy:
vojáci Ukrajina Rusko munice Matyáš Zrno válka klouzavé bomby