Konec dalšího ruského plavidla, hlásí Ukrajinci. Černomořská flotila přišla o hlídkovou loď

Hlídková loď Sergej Kotov

Zničení ruského plavidla

Ukrajině se v noci na úterý podařilo pomocí mořských dronů zasáhnout ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov, uvedl web Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroj v ukrajinské vojenské rozvědce. Informace o osudu lodi se podle něj zpřesňují. Agentura Unian mezitím napsala, že podle ruských proválečných účtů na platformě Telegram se loď potopila. Rusko zprávu zatím oficiálně nekomentovalo.

Útok se podle oznámení rozvědky odehrál nedaleko Kerčského průlivu u ukrajinského poloostrova Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko. Rozvědka také zveřejnila videozáznam, který podle ní zkázu plavidla zachycuje. „Ruská Černomořská flotila je symbolem okupace. Na ukrajinském Krymu pro ni není místo,“ okomentoval v úterý ráno zprávu o zničení dalšího ruského plavidla šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajincům se nedaří Rusy zbrzdit, padají další vesnice. CNN vysvětluje, proč se to děje

Rusko má dohromady čtyři plavidla, jako je Sergej Kotov, uvedla stanice BBC. Jsou koncipována pro až 80člennou posádku a jejich hlavní úlohou je hlídkování a bránění jiných velkých lodí. Lodě byly ale vytvořeny pro širokou škálu úkolů a potenciálně na ně lze umístit odpalovací zařízení raket Kalibr. Lodě jsou mimo to vyzbrojeny kanónem, dvěma kulomety a radarovým systémem, vypočítala BBC. Lodě tohoto typu mají délku až 94 metrů. Loď Sergej Kotov dříve Rusko podle mluvčího ukrajinské rozvědky Andrije Jusova použilo k útokům na ukrajinský Hadí ostrov. Ukrajinské síly se o její zničení pokusily několikrát.

Ukrajinská agentura Unian napsala, že někteří ruští prováleční blogeři v reakci na zprávy o zničení lodi vyjadřovali obavy nad tím, jak rychle ruská Černomořská flotila v bojích s ukrajinskými silami přichází o svá plavidla. Ukrajina za dva roky války s Ruskem potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí, uvedla dříve stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. To podle stanice představuje asi třetinu celé Černomořské flotily, která bez započítání člunů pobřežní hlídky s malým ponorem nebo pomocných plavidel čítá asi 74 lodí.

V ruské Belgorodské oblasti v úterý ráno kromě toho po útoku dronu vzplály rezervoáry v ropném skladu, uvedla ruská tisková agentura RIA Novosti. I tento útok byl operací ukrajinské vojenské rozvědky, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na svůj zdroj z tajné služby. Gubernátor ruské Kurské oblasti, která stejně jako belgorodský region hraničí s Ukrajinou, pak informoval o útoku na železniční stanici Gluškovo. Útok, který připsal Ukrajině, podle něj nikoho nezranil, způsobil ale požár.

Dalším útokům čelila v noci na úterý i Ukrajina. Ukrajinským silám se v noci podařilo zničit i 18 z 22 ruských dronů, uvedla agentura Unian s odvoláním na oznámení ukrajinského letectva. Drony byly zničeny nad Oděskou oblastí na jihu Ukrajiny.

Situaci na frontě probírali ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov a hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem, sdělilo v pondělí večer ukrajinské ministerstvo obrany. „Pracujeme na zajištění potřeb ukrajinské armády a navyšování jejích schopností,“ uvedlo v této souvislosti ministerstvo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako v kutilské dílně. Reportér Zrno popsal práci ukrajinských výrobců a pilotů dronů

Tagy:
útok loď Ukrajina Rusko Černomořská flotila válka bezpilotní letouny Sergej Kotov, Rustem Umerov