České vraždy v zahraničí: Kramného ztrestali doma, Mexiko za rozřezanou ženu udělilo 46 let

Češka měla v Tunisku zavraždit manžela.

Tunisko – srovnání případů

Stále není jasné, jestli Češka, která měla připravit o život svého manžela na dovolené v Tunisku, bude souzena na severu Afriky, nebo ve své vlasti. Podobné případy v minulosti řešily soudy jak v zahraničí, tak doma.

K tomu, že připravila manžela o život, se žena z Ostravy přiznala nejprve své neteři a pak i soudu. Aktuálně sedí ve vazbě ve věznici v hlavním městě Tunisu. Tělo jejího manžela má být v nejbližších dnech převezeno zpět do České republiky, kde nejspíš proběhne další pitva a také pohřeb. Třiapadesátileté ženě hrozí podle tuniských zákonů až 18 let ve vězení. Otázkou ale je, jestli bude souzena v zemi, kde měla svého manžela připravit o život, nebo v Česku.

K TÉMATU: Kdo bude soudit Češku za smrt manžela? Trest si může odpykat v Tunisku i doma, míní právníci

Kramný vraždil elektrickým proudem

Případ Petra Kramného, který zavraždil svou manželku a dceru v Egyptě elektrickým proudem, byl jedním z nejsledovanějších v novodobé historii. Halila ho řada nejasností. Místní lékař nejprve mluvil o otravě. „Klasická násilná smrt. V důsledku cizího podání, ne z potravy. To znamená podání jedu,“ uvedl tehdejší šéf Ústavu soudního lékařství Jiří Hladík. Kramný strávil po vraždě několik měsíců v Egyptě. Nakonec mu tamní úřady daly zelenou k odjezdu a ještě dlouho po návratu do Česka byl na svobodě. Důkazy, které nashromáždili kriminalisté, ale byly natolik silné, že státní zástupce podal obžalobu a soud nakonec Kramnému udělil výjimečný trest 28 let vězení.

Rozřezané tělo v Mexiku

V roce 2008 odletěla Lucie z Ostravy za svým manželem Davidem ukrývajícím se kvůli podvodům v Mexiku. Chtěla se rozvést. Domů se už ale nevrátila. „Byla ubodána. Posléze tělo skončilo rozčtvrcené v igelitových pytlech,“ sdělil kriminalista ostravské policie. David Schmit nejdříve mluvil o únosu, potom tvrdil, že si najal vrahy. Nakonec se ukázalo, že svou ženu chladnokrevně zavraždil vlastníma rukama. Souzen byl v latinskoamerické zemi a dostal 46 let.

Možný vrah stále na svobodě

Třiadvacetiletou Markétu někdo v roce 2013 surově ubodal v indickém hostelu. Hlavním podezřelým byl její tehdy devatenáctiletý kamarád Pavel. Policisté ho našli v bezvědomí asi 30 kilometrů od místa vraždy. Tvrdil, že ho přepadli v hostelu a odvlekli. Později se měl k činu přiznat. Jenže to prý udělal pod nátlakem. Po třech letech v indickém vězení ho soud pro nedostatek důkazů nepravomocně osvobodil a nařídil mu až do rozhodnutí odvolacího soudu zůstat v Indii. Jenže muž mezitím uprchl do Nepálu a odletěl domů. Podle platných smluv ho Česko do Indie nemusí vydat. Brutální vražda zůstává i po mnoha letech neobjasněná.

Tagy: