Kdo bude soudit Češku za smrt manžela? Trest si může odpykat v Tunisku i doma, míní právníci

V Tunisku zemřel Čech.

Tunis: Co bude se ženou dál?

Tragický zvrat měla dovolená v tuniském Monastiru druhý den po příletu. Na hotelovém pokoji zemřel na následky škrcení 59letý český turista. K trestnému činu se přiznala jeho 53letá manželka. Zatím není jasné, jestli tento případ bude dál řešit justice v Tunisku, nebo České republice.

Žena se k usmrcení manžela přiznala před soudem i své neteři, které z ciziny volala. „Že se začali hádat a on jí říkal, že ji udusí ve spaní, tak ona to asi udělala dřív,“ domnívala se neteř s odkazem na proběhlý telefonát. „Strejda dost pil, myslela jsem, že už to přestalo. Muselo dojít k nešťastné chvíli a pak se bohužel stala tragédie,“ doplnila.

ČTĚTE TAKÉ: Manželku paralyzoval a následně zapálil v autě, ta všechno vnímala. Soud vrahovi vyměřil trest

Smrt muže na následky škrcení potvrdily i výsledky pitvy. Hrůzné události přitom podle neteře zadržené ženy měly předcházet dlouhodobé spory. Momentálně zůstává zadržená Češka nadále ve vazbě, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Rozhodnutí tamního soudu Drake odmítl komentovat. „V tuto chvíli je postup takový, že v následujících dnech tuniští policisté zkontaktují své české kolegy, aby v rámci justiční a další spolupráce na tom případu dál pracovali a případně ho předali k nám,“ popsal Drake.

Dojít může i k převozu do Česka

Co by v případě vydání zadržené ženy zpět do České republiky nadcházelo, popsal advokát Jan Černý. „Pokud potom dojde k vydání obviněné do naší republiky, tak zároveň s tím si naše orgány v trestním řízení přeberou i celý spis od tuniských policistů a budou v šetření na jeho základě pokračovat v ČR,“ vysvětlil Černý.

Případ by tak řešil český soud, záleží ale na dohodě mezi zeměmi. Stát by se podle advokátů mohlo i to, že o osudu turistky bude rozhodovat soud v Tunisku. „Vykonávat trest by měla ve státě, který ji odsoudí, to jest Tunisko, to už mluvím v čase budoucím,“ popsala možnou alternativu advokátka Jana Rejžková. „Vzhledem k tomu, že se jedná o občanku České republiky, může podat k Ministerstvu spravedlnosti ČR podnět na zahájení řízení o předání k dalšímu výkonu trestu odnětí svobody do České republiky,“ uzavřela shrnutím možností obžalované.

V takovém případě by musel podle reportérky CNN Prima NEWS Evy Jarkovské výši trestu z Tuniska český soud akceptovat. Kde se případ nakonec bude řešit, se teprve uvidí. V Tunisku ženě za vraždu hrozí až 18 let vězení, v roce 2015 byl v zemi dokonce obnoven trest smrti.

Tagy:
vražda Tunis manželé Jana Rejžková Česko Tunisko Ministerstvo spravedlnosti České republiky Daniel Drake Jan M. Černý Monastir