Starosta: Když chceme na poštu, musíme si vzít dovolenou. Změnu s obcemi nikdo neřešil

Česká pošta vykazuje v posledních letech velké ztráty

Přes tisíc pošt mění od čtvrtečního dne otevírací dobu

Od čtvrtka bude téměř 1 200 poboček České pošty zavírat dříve. V místech, kterých se to dotkne, jsou lidé často proti. Nestihnou si po práci vyzvednout balíky nebo doporučené dopisy. Česká pošta změny zdůvodňuje přípravou na další možný nárůst nákazy, s jednotlivými obcemi ale změnu nekonzultovala.

Podle starosty Kamenice Pavla Čermáka (SNK KAM 21) přišla od České pošty pouze informační zpráva. „Ve Středočeském kraji spoustu lidí dojíždí za prací do Prahy, zpět se pak vrací po práci a snaží se vyhnout dopravním špičkám. Zkrácená doba České pošty pro ně znamená vzít si dovolenou,“ popsal situaci Čermák.

Změnu s obcí přitom nikdo nekonzultoval. „To je ten největší problém. Nedošlo k žádné komunikaci ani výměně názorů,“ řekl starosta. Mrzí ho především to, že je změna zřízená generálně pro celou Českou republiku a nereflektuje situaci jednotlivých obcí. „Pošta je přece služba a měla by sloužit lidem a ne si to zjednodušovat,“ dodal.

Česká pošta se prý návrhům starostů nebrání. „Pokud se někde objeví jednotlivé případy, kde ta otvírací doba nebude vyhovovat ani obci ani České poště, tak je zřejmě namístě jednání se starostou,“ ujistil Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

V to doufá i starosta z Březolup na Uherskohradišťsku. Tři dny v týdnu bude místo v 16 hodin pobočka zavírat už v 15 hodin, což se mnoha místním nelíbí. Nestihnou si pro poštu zajít včas z práce. „Navrhli jsme otevření od 8:30 a tím pádem prodloužit otevírací dobu do 15:30,“ uvedl starosta Březolup Petr Kukla (Nezávislí z Březolup I.).

Preventivní opatření

Podobný režim směn fungoval i na jaře na začátku koronakrize. Místo dosavadních dvou směn, které se na mnoha pobočkách potkávaly, zavádí pošta jen jednu. Bude tak moci podle svých slov lépe využít přepážkové pracovníky. „Přecházíme na jednosměnný provoz. Pokud by kolektiv musel být v karanténě, tak aby nebyla ochromena celá pošta, aby se nemusela zavřít,“ zdůvodnil Vitík.

Pošta se inspirovala situací na jaře, kdy všechny pobočky musely zkrátit otevírací dobu do 16 hodin, aby se celá síť personálně udržela v­ chodu. Zavedla na přepážkách jen jednu směnu místo dosavadních dvou a zbyly jí tak náhradní kapacity pro případ, že pracovníci některé pobočky museli do karantény.

Otvírací doba se od 1. října změní na více než na 1 250 pobočkách. U jiných se změnila už v září. Ve všech středně velkých městech bude otvírací doba stejná. V městech do dvou a půl tisíce obyvatel zůstávají otevírací doby menších pošt různé. Platí ale, že v pondělí a středu bude otevřeno později a v úterý, čtvrtek a pátek otevřou pobočky dříve a dříve také zavřou. Přesný seznam všech poboček, kde se mění otevírací doba, najdete zde.

Tagy: