Pošta jen vybrané dny? Některé pobočky mohou omezit otvíračku, chtějí ale kupovat nová auta

Budova České pošty

Česká pošta nakupuje auta za víc než miliardu korun

Provoz České pošty může doznat velkých změn. Méně vytížené pobočky totiž mohou uzavřít své provozovny přes pracovní dny. Návrh novely zákona o poštovních službách ale naráží v připomínkovém řízení u některých institucí. Proti vybraným změnám se ozývají i další ministerstva a úřady. Nejde však o jedinou novinku. Letos plánuje státní podnik nakoupit téměř dva tisíce nových vozů za více než miliardu korun.

Státní Česká pošta je v současné době v transformaci, která by měla skončit v roce 2024. S tím se pojí i legislativní změny, které nyní leží v připomínkovém řízení. Překvapivě s nimi přichází ministerstvo průmyslu a obchodu, ačkoliv Česká pošta spadá pod vnitra.

ČTĚTE TAKÉ: Masivní lavina v Krkonoších: Divoký živel se prohnal krajinou, experti popsali důvod jevu

Na změnu upozornil jako první server Lidovky.cz. Podle materiálu ministerstva by totiž některé pobočky mohly být uzavřeny v některých pracovních dnech. „Návrh upravuje možnost ve vyhlášce stanovit požadavky na časovou (otevírací doba, otevírací dny) a místní dostupnost základních služeb tak, aby bylo možno lépe nastavit kritéria dostupnosti základních služeb v rámci sítě provozoven držitele poštovní licence,“ uvádí novela o poštovních službách.

Pobočky se mohou uzavřít z důvodu, že nebudou tolik vytížené. „V rámci těchto požadavků lze upravit možnost výjimek z povinnosti poskytovat ve všech provozovnách základní služby každý pracovní den,“ dodává důvodová zpráva zákona.

Tato změna by v některých případech mohla znamenat zhoršení dostupnosti. Už v loňském roce se uzavřelo na 300 provozoven a v některých menších městech zůstala jen jedna otevřená pobočka. O výjimkách pro uzavřené pobočky bude rozhodovat Český telekomunikační úřad.

Novela v připomínkovém řízení ale narazila na dílčí odpor. S touto konkrétní změnou nesouhlasí například odbor kompatibility Úřadu vlády. Podle něj totiž evropská směrnice stanovuje, že všeobecné služby pošt mají být dostupné nejméně pětkrát týdně.

Proti dalším úpravám se staví i ministerstva obrany, vnitra a financí či Sdružení místních samospráv, Český telekomunikační úřad nebo Svaz průmyslu a dopravy.

Pošta nakoupí nové automobily

U České pošty se ale nejedná o jedinou změnu. Vedení také plánuje letos obnovit vozový park společnosti. Státní podnik by chtěl pořídit 1 954 nových aut a vyřadit 2 600 vozů. Nově mají být ve flotile 994 dodávek (460 Opel, 130 Ford a zbytek vyplyne ze soutěže) a 964 osobních automobilů (652 Škoda Kamiq, 44 Škoda Karoq, 120 Škoda Enyaq a zbytek vyplyne taktéž ze soutěže).

Nákup vyjde na více než miliardu korun. Majetkem České pošty bude pouze 250 aut. Zbytek bude provozován přes operativní leasing po dobu tří či šesti let.

„Naše osobní vozy mají v průměru nájezd přes 70 km denně, dodávky samozřejmě o něco více a nákladní vozidla asi 270 km denně. Proto byl nákup elektromobilů v kategorii osobních a lehkých užitkových vozů dobrou volbou. Mají nižší emise i provozní náklady, plníme zákonné požadavky na elektromobilitu ve vozovém parku a navíc pomáháme životnímu prostředí,“ řekl k nákupu pověřený ředitel divize logistiky Vít Bukvic.

Tagy:
Česká pošta logistika Český telekomunikační úřad Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Úřad vlády České republiky