Masivní lavina v Krkonoších: Divoký živel se prohnal krajinou, experti popsali důvod jevu

Dechberoucí, leč nebezpečný přírodní jev zaznamenala webkamera umístěná na Sněžce. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), kteří zařízení spravují, se uvolnila takzvaná základová lavina z blízké hory. Odborníci rovněž v příspěvku na sociální síti X objasnili, co pohyb masy sněhu způsobilo. V Krkonoších je aktuálně v platnosti stav nízkého lavinového nebezpečí.

Podle expertů muselo dojít k sesuvu mezi 10. a 16. únorem. Přesné časové určení z pořízených snímků však není možné, jelikož v Krkonoších v té době často vznikaly mlhy, které zakryly výhled. Funkci kamery rovněž zhoršovala námraza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Blíží se katastrofa v Amazonii. Plíce planety zkolabují už za 26 let, varují vědci

Základová lavina se uvolnila z nedaleké Studniční hory. Masa sněhu dopadla do prostoru Úpské jámy, která se nachází v blízkosti Májového žlabu. Odborníci z ČHMÚ také popsali, proč k tomuto jevu došlo.

„Příčinou jsou nezvykle vysoké teploty, které nyní na horách panují, a předcházející dešťové srážky,“ objasnili v příspěvku. Horská služba vyhlásila stupeň lavinového nebezpečí 1, který je stále v platnosti, vyplývá z informací uvedených na stránkách záchranářů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutný pohled na české sady. Ovocnáři kácí hektary stromů, dřevo nabízejí za pakatel

Tagy: