Pošta vyhodí stovky manažerů. Ekonomové by šli ještě dál, ukazují na politické trafiky

Česká pošta ruší 300 poboček.

Pošta propouští pošťáky a nestíhá

Státní podnik Česká pošta se připravuje na další vlnu propouštění. Odejít by mělo 200 až 300 manažerů, kteří působí na pozicích administrativy a podpůrných neprovozních činností. Odchod by se týkal zatím jen zhruba deseti procent všech manažerů ve společnosti. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se jedná o krok správným směrem. V propouštění by ale nadále pokračoval, protože v minulosti se ve vrcholných pozicích objevovali lidé, kteří byli na svá místa obsazeni politiky.

Česká pošta se v současné době ocitá v období restrukturalizace. S tím souvisí rušení poboček a také propouštění. Pověřený ředitel podniku Miroslav Štěpán v rozhovoru pro Právo uvedl, že se odchod dotkne i některých manažerů. Mluvčí společnosti Matyáš Vitík pro CNN Prima NEWS upřesnil, že by se mělo jednat o 200 až 300 manažerů. „Jde o pracovníky administrativy a podpůrných neprovozních činností. Celkem na těchto pozicích pracuje přes dva tisíce zaměstnanců,“ řekl Vitík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrační pakt je pro Česko výhodný, chceme jít ale ještě dál, nastínil Fiala další kroky

Tlak na odchod manažerů sílil již delší dobu. Už během zveřejnění neuspokojivého hospodářského výsledku za loňský rok volala po změně na vedoucích pozicích řada odborníků. Česká pošta se totiž potácí několik let v hluboké ztrátě. Loni prodělala 1,72 miliardy korun. V roce 2021 to bylo 681 milionů korun.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je propouštění jedním z hlavních kroků, které může vedení ztrátového podniku provést. Sám Kovanda by začal škrtat už v patnáctičlenné dozorčí radě. „Tam to začíná. Počet členů nabobtnal za posledních dvacet let trojnásobně. Propouštění manažerů je ale dobré opatření. Pošta může jen obtížně šetřit na pozicích listonošů. Manažeři jsou daleko lépe placení a v minulosti se zde neškrtalo,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Česká pošta má podle poslední výroční zprávy okolo 23 tisíc zaměstnanců. Kovanda se domnívá, že by se ve státním podniku mělo propouštět ještě více, kvalita služeb by podle něj jistě nepoklesla. „S tím souvisí i snižování záběru České pošty a rušení dalších poboček. Odborná veřejnost po tom volá a manažerské posty byly v minulosti obsazovány ne úplně transparentně a v závislosti na politické vazby. Vlastně by to nemělo podniku uškodit,“ dodal.

Ve výroční zprávě lze také dohledat strukturu vedení podniku. Pod generální ředitelem je hned několik úseků, pod které spadají jednotlivé útvary. Celkem jich je 47, které manažeři také obsazují. Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka by někteří lidé z managementu měli odejít, protože neodvádějí svou práci dobře. „V minulosti selhali a je na místě, aby se vyvodila osobní odpovědnost. Struktura podniku stále neodpovídá tomu, jak fungují zahraniční společnosti,“ řekl redakci CNN Prima NEWS Křeček.

Česká pošta v minulosti plýtvala penězi

Křeček dodává, že současná vláda chce naopak pozice škrtat, a ne nabírat. „Manažerských pozic je stále více, než je zdrávo. Mělo by se jít do hlavní struktury. Pokud tam jsou politické trafiky, tak to není v pořádku. Troufám si říct, že to není problém současné vlády. Ta se snaží naopak počty redukovat,“ dodal Křeček.

V minulosti byla Česká pošta pod vlnou kritiky. Ještě v loňském roce si manažeři vypláceli finanční odměny za zhruba 377 tisíc korun. A to i přes ztráty podniku ve výši stovek milionů korun.

Redakce CNN Prima NEWS informovala i o dalším případu „plýtvání penězi“. Loni v prosinci si podnik objednal stovku elektrokol za miliony korun u firmy, která je měla pro poštu upravit. Podle odborníka Jakuba Ditricha šlo ale o vyhozené peníze. S plným nákladem je totiž mohou řídit pouze lidé vážící do 60 kilogramů. Podle podniku bylo ale vše v pořádku.

Tagy: