České lyžařky smutní nad smrtí úspěšného trenéra. Byl svéráz, zavzpomínala Soukalová

Ve věku 87 let zemřel Zdeněk Ciller, úspěšný trenér československých reprezentantek v běhu na lyžích. O jeho úmrtí informoval web lyžařského svazu. Na úspěšného trenéra zavzpomínala i biatlonová hvězda Gabriela Soukalová.

K ženské reprezentaci přišel Ciller v roce 1968 a své svěřenkyně dovedl ke čtyřem olympijským medailím. V roce 1972 získala Helena Šikolová bronz v Sapporu, třetí místo obsadila také Květa Jeriová v Lake Placid 1980 i o čtyři roky později v Sarajevu, kde navíc štafeta vybojovala stříbro.

ČTĚTE TAKÉ: Soukalová bude mít vlastní dokument. Spousta věcí je možných, řekla o návratu k biatlonu

„Byl nesmírně náročný a přísný. Nebylo vůbec jednoduché pod ním trénovat. Ale vše směřoval k úspěchu a dokázal to realizovat. Zároveň to byl člověk, který se o nás uměl postarat. Byl trenér, manažer, dobrý řidič. V podstatě si věděl rady v každé situaci,“ zavzpomínala na něho Jeriová na webu olympijskytym.cz.

Ciller byl členem Síně slávy Unie profesionálních trenérů. Mezi jeho svěřenkyně v dětském věku patřila také pozdější hvězda biatlonu Gabriela Soukalová.

I ona sdílela na sociální síti Instagram dojemnou vzpomínku na Cillera: „Dnes bych ráda věnovala vzpomínku jednomu z nejúspěšnějších trenérů historie běžeckého lyžování. Pomáhal a vedl nejen mojí maminku a její generaci ‚stříbrných žen‘ na olympiádě v Sarajevu, ale také mě během mých krásných dorosteneckých let u českého lyžování.“

Potvrdila i slova Jeriové o trenérově pověstné svéráznosti a náročnosti, zároveň ale dodala, že s ním byla mimo tréninky „velká legrace“. „Děkuji za to, že jsem mohla tohoto výjimečného člověka potkat. Nikdy nezapomenu,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Názor autora filmu Jiřího Stracha mě nezajímá, říká Brzobohatý o muzikálu Anděl Páně

Tagy: