České vepřové v ohrožení. Co stojí za komplikacemi u prodeje a chovu prasat?

Konec českého vepřového? Jen za loňský rok klesl celkový počet prasat v tuzemsku o 11 procent. I když výkupní cena roste, chovatelům to stále nepokrývá zvýšené náklady. Stavy vepřů se navíc omezují i v jiných evropských státech. Podle odborníků to povede k mírnému nedostatku, a tedy i k vyšší ceně.

Kdysi byl takzvaný prasečák skoro v každé vesnici, teď už je k vidění jen vzácně. Třeba v Úmoníně na Kutnohorsku. I tam se ale nad vepřínem stahují mračna. „Máme rezervy, takže tak rok až dva bychom mohli ještě vydržet,“ uvedl ředitel tamějšího zemědělského obchodního družstva Jan Sixta. Na chovu prasat v Úmoníně jen za minulý rok prodělali sedm milionů korun. Na každém jednom kusu prasete tratili zhruba 500 korun.

„Je to na hranici nuly nebo velké ztráty,“ zmínil Sixta. „Situace s vepřovým masem je bohužel tristní. Každé druhé kilo, které spotřebujeme, musíme dovézt ze zahraničí,“ dodal ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obchody na Slovensku zavádějí cenové stropy. Nesmysl, shodují se výjimečně Nekula s Prouzou

S mimořádnou dotací pro chovatele prasat tak přichází stejně jako loni ministerstvo zemědělství. Pomoc by měla být ve výši stovek milionů korun. „Peníze půjdou z takzvané zemědělské rezervy, která je ale vázána na souhlas Evropské komise,“ sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha je ale přesvědčen, že Česko potřebuje nějaké dlouhodobé systémové opatření. „Zmíněný krok možná může někomu krátkodobě pomoci a ukázat mu, že se na něj nezapomnělo,“ dodal.

Chov prasat výrazně redukují i největší hráči na vepřovém trhu, jako je Španělsko nebo Německo. K tomu je třeba přičíst vysoké ceny energií, z čehož vychází nepříznivý výsledek – další zdražování. „Pokud energie nezlevní, tak ceny u energeticky náročných produktů budou klesat mnohem pomaleji, než by mohly,“ upozornil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Další pokles vepřové produkce se mezi chovateli očekává kvůli evropské strategii, která počítá s omezováním stravy obsahující červené a zpracované maso.

Tagy: