České zbrojovky narážejí v bankách na problémy. Černochová to chce řešit na evropské úrovni

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Generál Řehka otevřel téma povinné vojenské služby

České zbrojovky narážejí na mnoho problémů v bankách. Nemohou získat úvěr, mají potíže s vedením účtů nebo zahraničními platbami. Podle šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka je to proto, že se evropské banky nechtějí podílet na obchodu s vojenským materiálem a firmám kladou překážky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) chce problém řešit na evropské úrovni.

Aby se čeští zbrojaři mohli rozvíjet, potřebují peníze od bank. Ty jsou ale v poskytování úvěrů opatrné. „České firmy jsou schopné navýšit svou produkci výrazným způsobem. Já odhaduji o 20 až 50 procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Hynek.

ČTĚTE TAKÉ: Špionážní poklad Rusů sestřelen. Tvrzení Ukrajinců ale nesedí, experti mají převratnou teorii

Přístup bank se nelíbí ministryni obrany Černochové. „Vedle nás zuří válka a my proto, abychom vůbec dali prostor zbrojnímu průmyslu, aby konečně začal něco budovat, navyšovat kapacity nebo aby měl peníze na překlenovací úvěry, potřebujeme mít jasno hned teď,“ apelovala.

Zbrojařům se v minulosti vyhýbala například ČSOB. Ta nyní pomalu začíná svůj přístup otáčet. „Přehodnocujeme náš postoj k obrannému průmyslu zaměřenému na armádní složky, policii a další obranné složky a předpokládáme naše širší zapojení,“ sdělil mluvčí ČSOB Petr Milata.

Například Česká spořitelna nebo Komerční banka obranný průmysl prý podporují. „Pochopitelně ale tyto zbrojní dodávky pečlivě prověřujeme,“ upřesnil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. „Obecně lze firmy ze zbrojařského průmyslu financovat, avšak za splnění jasně daných podmínek. Nefinancujeme například některé typy zbraní nebo vývoz do některých zemí, které jsou sankcionované,“ dodala mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

„Český obranný průmysl to nemá jednoduché v prostředí bankovní spolupráce a nastavením rovných podmínek v rámci EU,“ upozornil poslanec za ANO a předseda výboru pro obranu Lubomír Metnar.

Na tom se ministryně obrany Černochová chystá zapracovat – o situaci českých zbrojařských firem jednat i se svým stranickým kolegou Zbyňkem Stanjurou. Ten už připravuje jednotlivé kroky. „Jednou z cest jsou pobídky ze strany silných evropských autorit, jako je Evropská komise, která by mohla ujistit banky o tom, že evropský obranný průmysl nepodléhá restrikcím,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

Další možnou cestou by podle ministerstva financí mohlo být, pokud by Evropská investiční banka zvážila investice do obranného průmyslu a posunula tak své hranice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výhra Ruska by nás přišla draho. Náklady na obranu NATO by vzrostly až třikrát, varoval Žáček

Tagy:
banky úvěry Jana Černochová Zbyněk Stanjura Jiří Hynek Ministerstvo obrany České republiky zbrojovky ekonomika finance vojenský materiál