Špionážní poklad Rusů sestřelen. Tvrzení Ukrajinců ale nesedí, experti mají převratnou teorii

Ruské letectvo zažívá dramatické chvíle. Během pouhých šesti týdnů přišlo o dva ze svých deseti průzkumných strojů A-50 AWACS. A není jasné, zda zbývajících osm letounů, předělaných Il-76, je v současnosti schopných letu, píše deník Bild. Kreml navíc přišel o vysoce specializované posádky, které jeho armáda jen těžko nahradí. Ukrajina tvrdí, že letouny sestřelila upravenými raketami, experti však hovoří o daleko pokročilejší metodě boje.

Likvidace průzkumných letounů vyvolává řadu otázek. Je totiž nepravděpodobné, že by je Ukrajinci zlikvidovali pomocí technických prostředků. Museli by použít rakety Patriot, ale ty by se musely dostat blíž k frontě. Podobný přesun by se před Rusy utajil jen velmi obtížně, připomínají experti v deníku Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Nespoléhat na Západ a tvrdě udeřit. Analýza popisuje pět bodů, které mají zachránit Ukrajinu

Tvrzení Ukrajinců, že oba stroje zlikvidovali „upravenou střelou S-200“, považují odborníci za naprosto nepravděpodobné. Maximální dosah jejich raket by se zvýšil jen zhruba o 50 kilometrů a navíc by musely překonat stovky kilometrů v ruském vzdušném prostoru, což je podle jejich názoru zcela vyloučené.

Ačkoliv se na první pohled zdá tvrzení Rusů, že oba stroje sestřelila jejich vlastní armáda, jako lehce úsměvné, je možná nejpravděpodobnější, píše Bild s odvoláním na telegramový kanál Spy Dossier. Podle něj „nastala chyba v systému a záměně přítel-nepřítel. Stroj A-50 AWACS se stal cílem protiletadlové střely. Výsledek znáte,“ píše kanál Spy Dossier.

Znamená to, že Ukrajina možná našla způsob, jak hacknout elektronický systém a ruské stroje vydávat za ukrajinské útočníky. Tuto teorii má dokládat video, které ruští vojáci zveřejnili v pátek večer. Ukazuje pohyb, který byl identifikován jako stroj A-50. Ovšem vojáci u elektroniky se domnívají, že je to nepřítel a během 17 sekund míří k jeho likvidaci protiletadlová střela.

Pokud je tato teorie správná a Ukrajina může tímto způsobem ať už zmást nebo přeprogramovat „rozpoznávání ruského přítele-nepřítele“, je to obrovský posun v oblasti elektronického boje, který si Kyjev pravděpodobně nevyvinul úplně sám.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina sestřelila ruské špionážní letadlo

Tagy:
válka letoun Ukrajina Kyjev Moskevský Kreml průzkumný letoun Iljušin Il-76 A-50 AWACS