V Česku bude řádit silný vítr. Zajistěte si okna a omezte túry na horách, radí meteorologové

Česko bude i nadále trápit silný vítr, který v nárazech může dosáhnout až 90 km/h. V platnosti je proto meteorologická výstraha. Hrozí také sněhové přeháňky, v Krkonoších a Jeseníkách se mohou vyskytnout závěje.

V úterý meteorologové očekávají velkou oblačnost se sněhovými přeháňkami. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 0 do 4 stupňů Celsia, v polohách nad 1000 metrů a na horách mohou klesnout až na −3 °C. Vát bude severozápadní až západní vítr o rychlostí 4 až 8 m/s, který může místy v nárazech dosáhnout na 15 m/s, na horách pak až 25 m/s (90 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrazivé záběry z hor. Osmiletý chlapec vypadl z lanovky, řítil se několik metrů

V souvislosti se silným větrem je do osmi hodin pro většinu území Česka v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové varují zejména před poškozením stromů a lesních porostů, mohou také vzniknout škody na budovách. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvádí ČHMÚ ve výstraze.

Meteorologové však očekávají, že výstraha před silným větrem může být prodloužena až do čtvrtka. Podle předpovědi má totiž silně foukat také v noci z úterý na středu, kdy povane čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 6 až 10 m/s, který v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s. Nejnižší teploty v noci klesnou na 3 až −1 °C, na většině území se vyskytnou sněhové přeháňky nebo sněžení.

Ve středu meteorologové předpovídají velkou oblačnost se sněhovými přeháňkami. Nejvyšší teploty dosáhnou na 2 až 6 °C. Silný vítr bude pokračovat.

V platnosti je také výstraha před závějemi, které se mohou tvořit v oblasti Krkonoš a Jeseníků. Některé vozovky proto mohou být nesjízdné. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy,“ uvádí ČHMÚ s tím, že ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla, kdyby řidiči uvízli.

Tagy: