Česko si užije tropický víkend. V týdnu se výrazněji ochladí, přijdou deště i bouřky

Česko si o víkendu užije letního počasí, alespoň co se týče teplot.

Meteorolog Miloš Dvořák k aktuálnímu počasí

V pátek se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi 24 až 28 °C, o víkendu mají dosahovat až 30 °C. Ještě vyšší teploty můžeme čekat začátkem nového týdne. Od středy nastane změna a studená fronta od západu přinese velkou oblačnost.

Počasí v Česku ovlivní tlaková výše, která se bude přesouvat z Pobaltí nad východní Evropu. V pátek bude jasno až skoro jasno, ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejvyšší teploty dosáhnou na 24 až 28 °C. Vát bude slabý, během dne místy mírný jihovýchodní až východní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nekonečné kolony. Tisíce lidí uvázly na festivalu, celebrity se brodí bahnem k civilizaci

V noci na sobotu bude obloha jasná nebo skoro jasná. Nejnižší teploty klesnou na 13 až 9 °C, v údolích místy až k 7 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr rychlostí do 4 m/s.

V sobotu bude jasno nebo skoro jasno, ráno se ojediněle budou tvořit mlhy. Nejvyšší teploty dosáhnou 25 až 29 °C. Vát bude slabý, během dne místy mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Jasno nebo skoro jasno bude také v neděli. V noci teploty klesnou na 14 až 10 °C, přes den pak dosáhnou 25 až 29 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí do 3 m/s. „Vlna veder se začíná přesouvat do střední Evropy, dočkáme se i tropické třicítky,“ řekl meteorolog Miloš Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ještě vyšší teploty by měl podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přinést začátek nového týdne. V pondělí by měly dosáhnout 26 až 30 °C, v úterý pak až 31 °C. Obloha bude jasná až polojasná, v úterý ale bude přibývat oblačnosti a ojediněle se vyskytnou přeháňky. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Další dny ale přinesou ochlazení. „V polovině příštího týdne dojde ke změně. Od západu přijde studená fronta, která přinese velkou oblačnost. Ve středu tak bude oblačno až zataženo s přeháňkami a ojediněle i bouřkami,“ popsal Dvořák s tím, že nejvyšší teploty by se měly pohybovat okolo 24 °C.

Tagy: