Nekonečné kolony. Tisíce lidí uvázly na festivalu, celebrity se brodí bahnem k civilizaci

Desetitisíce lidí zůstaly uvězněny na festivalu Burning Man

Auta uvízlá na festivalu Burning Man

Tisíce účastníků festivalu Burning Man jsou stále uvězněny v nevadské poušti, kterou přívalový déšť proměnil v moře bahna. Jejich bezútěšnou situaci v nekončící koloně aut a obytných vozů, pokoušejících se opustit areál, zachytila stanice CNN na dronových záběrech. Prezidenta Joea Bidena o situaci informovali spolupracovníci, kabinet ji monitoruje. Problémy se nevyhnuly ani světoznámým celebritám. Například DJ Diplo se podle svých slov musel brodit několik hodin bahnem a stopovat.

Na festivalu došlo k extrémní průtrži mračen, která během několika chvil rozbahnila vyschlou pouštní půdu. Na místě je stále „uvězněných“ přes 70 tisíc lidí, sdělil v neděli stanici CNN Nathan Carmichael z místního policejního oddělení. Někteří z promáčené oblasti odešli, většina však kvůli uvázlým karavanům v blátě zůstala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ulice jako plné krve. Španělské město ovládla tomatová bitva, rajčat letos bylo přes sto tun

Jedním z těch, kteří se rozhodli odejít po svých, byl i DJ Diplo, který nechtěl zklamat své fanoušky na naplánovaném koncertě na druhé straně Spojených států. „Šel jsem podél silnice se zvednutým palcem několik hodin, protože mám ve Washingtonu večer show a nechtěl jsem vás zklamat,“ napsal na Instagramu u videa, které zachycovalo jeho pouť na koncert.

Hudebníka spolu s bavičem Chrisem Rockem nakonec zachránil fanoušek a spolu s několika dalšími účastníky festivalu je odvezl do civilizace na korbě svého pick-upu. Než se s dobrosrdečným řidičem skupina shledala, podle Dipla ušla téměř deset kilometrů těžkým bahnem.

DJ se do zhruba čtyři tisíce kilometrů vzdáleného hlavního města USA nakonec stihl dostat a svůj očekávaný koncert odehrát. „Děkuji tomuhle chlápkovi za jeho chytré rozhodnutí koupit si pick-up, aniž by věděl, že to dělá přesně pro tenhle moment,“ ocenil na Instagramu svého zachránce.

Pomáháme si, říkají účastníci

Navzdory nepříznivým podmínkám panuje na festivalu stále dobrá nálada, informoval deník USA Today. „Spojili jsme se jako komunita a navzájem si pomáháme. Dáváme si pozor, aby měl každý přístřeší, vodu i jídlo,“ sdělila jedna z účastnic stanici CNN.

Pořadatelé i proto plánují v pondělí večer pokračovat v programu tradičním spálením obrovské dřevěné postavy, podle které získal festival svůj název.

Na festivalu v průběhu mohutných dešťů zemřel jeden člověk. Podle policejního mluvčího však k úmrtí nedošlo kvůli počasí. Více informací policisté neuvedli, incident nadále vyšetřují, informovala stanice CBS.

Tagy: