Česko čekají nejdražší Dušičky v historii

Česko čekají nejdražší Dušičky v historii.

Čechy čekají nejdražší Dušičky v historii

Za necelý měsíc si budeme připomínat památku zesnulých. Pohledem ekonomů – pro obchodníky čtvrtá nejvýznamnější prodejní událost. Očekávají, že letos utratíme přibližně jednu a půl miliardy korun. Všechno stojí víc, takže to budou nejdražší Dušičky v historii.

Věnec za 800 korun, menší zhruba za polovinu. Ceny se zvedají, dušičková výzdoba zasáhne zejména do rozpočtů seniorů. „Musí například platit účty za energie nebo za dražší potraviny. Inflační krize, kterou jsme pocítili v uplynulých dvou letech, si stále vybírá svou daň,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: S důchody budeme rukojmími politiků, varoval Bartoň. Červenou vlajku prý nesou Husákovy děti

Na tržišti Pod Kaštany ve Zlíně prodávali ještě před třemi lety dušičkové věnce od 300 do 500 korun. Letos si tady lidé připlatí. „Byli jsme nuceni mírně ceny upravit směrem nahoru, protože zdražuje všechno,“ řekla tamní prodejkyně Jana Daňová.

V květinářství v Nepomuku vzpomínkové věnce zdražit neplánují, ceny zůstávají stejné jako minulý rok. „Zatím asi není důvod, abychom zdražovali. Ten největší věnec máme tak za 600 až 650 korun,“ řekla majitelka květinářství Helena Radová.

Řešením, jak neutratit vysoké částky za dušičkové věnce, je jejich výroba doma. Stačí korpus, tavná pistole, drátky a dekorace, která může být i z přírodních materiálů. Ne každý má ale čas.

Pokud přesto chcete na dušičkové výzdobě ušetřit, dobrým tipem je nákup na poslední chvíli. Trhovci i obchodníci se v tom čase snaží toto zboží doprodat, a tak často snižují ceny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Konec stávkové pohotovosti. Platy ve veřejném sektoru vzrostou od příštího roku o 1 400 korun

Tagy:
historie věnec ceny ekonomika Zlín Lukáš Kovanda inflace zdražování Česko Dušičky makroekonomie TRINITY BANK a.s. Nepomuk ekonomika ekonomika, obchod a finance Jana Daňová