S důchody budeme rukojmími politiků, varoval Bartoň. Červenou vlajku prý nesou Husákovy děti

Datový ekonom Petr Bartoň v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS

ZPRÁVY, Petr Bartoň, Martin Slaný - 3.10. v 09:00

Z důchodového a zdravotnického systému se stane politikum a občané budou rukojmími politiků, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Odcházení Husákových dětí do penze, které by mělo odstartovat v roce 2040, vnímá jako červenou vlajku. Ekonom varoval, že bez nutných změn nemá důchodový systém šanci nápor přežít.

Tuzemský důchodový systém podle Bartoně trpí dvěma velkými problémy. „Máme jeden z nejvíce postátněných důchodových systémů v Evropské unii, navíc je výrazně navázán na zdravotnictví, které je rovněž úzce spojeno se státem. Proto se z toho stává velké politické téma,“ upozornil ekonom Bartoň v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Šedá ekonomika v Česku překročila bilion, odhaduje Eurostat. Opozice volá po návratu EET

„Systém také nedovoluje, aby lidé mohli odvádět do systému více, a připlatili si tak za něco lepšího,“ řekl s tím, že občané se „postupem času stanou rukojmími politiků, což je velice nebezpečné“.

Podle ekonoma Martina Slaného sice dochází k výrazným změnám důchodového systému, nikoliv však k úplné obměně. „Významně roste počet let, které senior stráví mimo pracovní trh. Před 20 lety to bylo o čtyři roky méně,“ shrnul s tím, že nárůst představuje „výrazné zatížení systému“.

Zdůraznil, že nestačí mít pouze dobře připravenou důchodovou reformu. „Závisí také na politické podpoře napříč celým politickým spektrem,“ poznamenal. Současné změny vládního kabinetu podle něj přinesly jednu zásadní věc: „Nové nastavení by mělo více motivovat ty, kteří pobírají starobní důchod, aby dále zůstali v pracovním procesu,“ dodal Slaný.

Důchodový systém se měl podle Bartoně již nyní připravit na nástup demograficky silné generace. „Vidíme červenou vlajku v roce 2040, kdy začnou odcházet z pracovního trhu takzvané Husákovy děti. Do tohoto roku musíme se systémem něco udělat,“ varoval ekonom.

„I kdyby se podařilo vše do té doby udržet, systém nemá šanci na přežití, jakmile dojde k náporu zmíněné generace,“ dodal Bartoň.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že lidé budou v budoucnu odcházet do starobního důchodu nejpozději v 67 letech věku. Horní limit má podle něj zavést poslanecká úprava vládní reformy penzí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvýšit poplatky? Nejdřív definujme, co od médií chceme, prohlásil Nacher. Nezvedly se 20 let, namítl Jakob

Tagy: