Česko ještě v březnu dostane od Evropské unie dalších 80 tisíc vakcín, slibuje Babiš

Vakcína proti koronaviru od společnosti Pfizer

Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem (zdroj: CNN Prima NEWS)

Státy Evropské unie dostanou v příštích dvou týdnech navíc čtyři miliony dávek vakcíny proti COVID-19 od firem Pfizer a BioNTech, oznámila ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž si mohou unijní země z navýšeného množství objednat svůj díl podle počtu obyvatel. Český premiér Andrej Babiš (ANO) již ráno pro CNN Prima NEWS uvedl, že Česko takto získá 80 tisíc dávek navíc.

Komise v rámci společných nákupů objednala od americké a německé firmy celkem 600 milionů dávek, z nichž mělo být v prvním čtvrtletí doručeno podle dostupných údajů okolo 50 milionů. Společnost se však během ledna potýkala s výrobními problémy, kvůli nimž průběžně doručovaný objem omezila. Od února kapacity opět zvýšila a začala dodávat vyšší množství vakcíny.

Von der Leyenová ve středu oznámila, že k dohodnutému množství, které komise nijak nespecifikovala, přibydou čtyři miliony dávek. „Členským státům to pomůže udržet si kontrolu nad šířením nových mutací viru,“ uvedla šéfka unijní exekutivy.

K úterním 20:00 uváděla statistika ministerstva zdravotnictví v Česku 902 605 vykázaných očkování. Babiš v rozhovoru CNN Prima NEWS řekl, že ještě tento týden by měl počet překročit milion. Očkování znovu označil za klíčovou věc v boji s koronavirem.

Premiér doufá, že v Česku se podaří navodit atmosféru jako loni v březnu v počátcích epidemie. „Žádná vláda to bez spolupráce s lidmi to nezvládne, zkusme spolu vydržet, jsem přesvědčen, že to může být poslední lockdown,“ uvedl premiér.

Růst epidemie se zastavil, počty lidí v nemocnicích a vyžadujících intenzivní péči je však stále vysoký, konstatoval premiér.

Babiš nechtěl konkretizovat, jak by se musela epidemie vyvíjet, aby vláda mohla uvolnit opatření zpřísněná od začátku března. „Pevně doufám, že po Velikonocích už bude ta doba, kdy si řekneme, kdy se vrátí děti do školy, kdy zase začnou sportovat a jak by to mělo vypadat. A zatím musíme samozřejmě strašně rychle očkovat,“ řekl.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že ČR v březnu dostane přes milion dávek vakcíny, z toho zhruba 700 tisíc od Pfizer/BioNTech.

Tagy: