Česko má čtvrtého ministra zdravotnictví během pandemie. Blatného nahradí Arenberger

Novým ministrem zdravotnictví za hnutí ANO bude Petr Arenberger. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdil tiskový odbor Úřadu vlády. Arenbergera by měl dopoledne jmenovat na Hradě prezident Miloš Zeman. Odpoledne ho do úřadu uvede premiér Andrej Babiš (ANO). Arenberger nahradí v čele resortu Jana Blatného (za ANO), který byl ministrem od 29. října.

Novým ministrem zdravotnictví, během jednoho roku už čtvrtým, by se měl stát Petr Arenberger, který od loňského října 2019 vede Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Arenberger se už dříve nechal slyšet, že by nabídku ministerského postu přijal.

„Být ministrem zdravotnictví je vždy sebevražedná mise. Ale kdyby bylo potřeba, abych pomohl jako ministr zdravotnictví či poradce, jsem připraven. A pokud by někdo rozhodl, že jsem vhodný, tak bych o tom i uvažoval,“ řekl CNN Prima NEWS koncem března Arenberger.

Dvaašedesátiletý lékař se specializuje na dermatologii a venerologii. Absolvoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Na přelomu 80. a 90. let pracoval na univerzitě v Mnichově, později absolvoval studijní pobyt na Stanfordově univerzitě v Palo Alto. V roce 2001 byl jmenován profesorem v oboru dermatovenerologie.

Od téhož roku je přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK. V březnu 2017 se rozhodl kandidovat do Rady Českého rozhlasu, avšak samotná volba v červnu 2017 nebyla dokončena. Do Rady byl zvolen Poslaneckou sněmovnou až v květnu 2018. Je ženatý s Monikou Arenbergerovou, finalistkou Miss Československo 1989, a mají spolu dvě dcery.

Po Adamu Vojtěchovi, Romanu Prymulovi a Janu Blatném se jedná již o čtvrtého ministra zdravotnictví od začátku pandemie.

Blatný: Snad se mu podaří spojit společnost

Jan Blatný své odvolání oznámil na středečním brífinku. „Věřím, že se mému nástupci podaří udržet klesající trend nakažených a doufám, že jsme se naučili s virem žít, on totiž nezmizí. Žádám občany, aby nové vedení ministerstva respektovali,“ apeloval odcházející Blatný.

Během 160 dnů, kdy byl ve funkci, věřil, že spojí českou společnost. „Tam ale vidím ještě rezervy, snad se to podaří tomu, kdo přijde po mně,“ řekl Blatný, který přesné důvody svého odvolání nesdělil, ale stojí si za tím, že ve funkci výrazně nepochybil. „Po konci nouzového stavu 11. dubna bude potřeba rozvolňovat pomalu,“ dodal.

Tagy: