Česko má novou hrdinku. Čtyřletá Zara se vypravila na Mount Everest a stanovila rekord

Čtyřletá Zara pokořila rekord na Mount Everestu.

Čtyřletá Češka pokořila rekord na Mount Everestu

Česká republika má novou rekordmanku. Teprve čtyřletá holčička došla až do základního tábora pro výstup na Mount Everest, který se nachází ve výšce zhruba 5 300 metrů nad mořem. Stala se světově nejmladší ženou, která to dokázala. „Vůbec jsme nevěděli, jak to zvládne. Nikdy nezažila takovou zimu,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS otec malé Zary. Túry se zúčastnil také její sedmiletý bratr Saša.

Čtyřletá Zara se svou rodinou absolvovala pochod dlouhý zhruba 170 kilometrů. „Bylo to hrozně těžké, ale pak jsme tam najednou došli,“ řekla čtyřletá Zara.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Malý chlapec se ztratil v Pyrenejích. Zachránila ho píšťalka na batohu a náhodná kolemjdoucí

Ne každý přitom ale malé horolezkyni stačil. Přestože závěrečný výstup začala v půl desáté ráno, postupně předháněla stovky lidí. Ti vyráželi i o dvě a půl hodiny dříve. Podle tatínka Davida Šifry se k Zaře ostatní lidé chovali dobře. „Dali mi vodu, čokoládu a dárky. Já jsem je ale stejně všechny předběhla,“ popsala čtyřletá dívka.

Zara má české a kanadské občanství. Už teď se domluví nejen česky, ale také čínsky a anglicky. Momentálně žije v Malajsii. Svou sestru chválil i její bratr Saša. „Zvládla to, protože každý den chodíme po školce do džungle. Na dvě hodiny, pět až deset kilometrů. Je silná,“ řekl starší brácha.

Na dceru je pyšný také otec David. „Náš původní plán vůbec nebylo jet do Himálaje. Chtěli jsme jet na kola do Jemenu, ale když se stal ten 7. říjen (hnutí Hamás zaútočilo na Izrael, pozn. red.), tak jsme zvolili Himálaj,“ popisoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS David Šifra. Podle jeho slov vůbec netušili, jak to malá Zara zvládne. V takové zimě totiž nikdy nebyla. „Do sedmi měsíců byla na Aljašce a na Islandu, ale jinak celý život žije v Malajsii,“ dodal s tím, že čtyřletá dcera chlad zvládla perfektně.

„Holčičku obdivuji. Jsem na rozpacích, jestli obdivovat rodiče,“ uvedl horolezec Radek Jaroš.

V základním táboře bylo až 25 stupňů pod nulou. „Všechno nám zmrzlo, i citrony,“ uvedl Šifra. Ani to ale Zaru nerozhodilo. Je zvyklá koupat se ve vodě s ledem. „Když spadne, tak ji nezvedneme. Ona se zvedne sama, navíc ani nebrečí,“ líčil malý Saša.

PODÍVEJTE SE: Otec popsal cestu čtyřleté holčičky do základního tábora pro výstup na Mount Everest

Tagy: