Malý chlapec se ztratil v Pyrenejích. Zachránila ho píšťalka na batohu a náhodná kolemjdoucí

V Pyrenejích se ztratil devítiletý chlapec.

Nalezené dítě v Pyrenejích

Dramatický příběh se šťastným koncem se odehrál v Pyrenejích, kde se během horské túry ztratil devítiletý francouzský chlapec. Stačila chvilka nepozornosti a dítě zmizelo dědečkovi z dohledu. Nakonec ho našli až na druhé straně hranice, deset kiometrů od místa, kde se ztratil.

Celé nechtěné dobrodružství začalo ve čtvrtek dopoledne, kdy se Léon a jeho dědeček vydali na výlet ve francouzských Pyrenejích. Na zpáteční cestě se ale chlapec už trochu nudil. „V té mlze už mě nebavilo jít a trochu jsem popoběhl dopředu. Pak už jsem dědu nikde neviděl,“ řekl Léon francouzskému webu Franceinfo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čínský student se stal obětí kyberúnosu. Mrznul sám uprostřed lesů, rodina zaplatila miliony

Do hledání se zapojilo šest desítek mužů, záchranářů i dobrovolníků včetně vrtulníku. Nakonec Léona ale zachránila jeho vlastní duchapřítomnost a náhodná chodkyně v horách. „Viděl jsem helikoptéru. Tak jsem zapískal na píšťalku, co mám na batohu, ale nikdo nereagoval. Pak jsem viděl nějakého člověka, jak jde dolů z protějšího kopce. Tak jsem zapískal znovu a ten člověk mě uslyšel,“ líčil chlapec.

Na protějším kopci byla obyvatelka nedaleké horské usedlosti, která leží už na španělské straně hor. Unaveného a hladového chlapce vzala k sobě domů a upozornila policii. Léon sám ušel v lesnatém terénu 10 kilometrů. „Říkal, že vůbec neměl strach. Hodně jsem se ho na to vyptávala, ale on opravdu ani na chvíli nezazmatkoval, vůbec se nebál,“ popsala chlapcova matka Sabine. „Říkal jsem si, že se musím podívat z výšky, kde jsem. Vylezl jsem na nějakou skalku a rozhlížel se. Viděl jsem, že vrch Néulus, kde jsme s dědou byli, je už hodně daleko,“ vyprávěl Léon.

Chlapec měl navíc skvělý reflex, že nesešel z cesty a směřoval z hor dolů, do údolí. „Ani jsem nevěděl, že to celé trvalo šest hodin. Myslel jsem, že to bylo míň, tak čtyři asi. Ale už jsem měl hlad. Měl jsem štěstí, že mě našli, ještě než zapadlo slunce,“ řekl Léon.

Tagy: