Česko se chce podílet na vývoji univerzální vakcíny. Na všechny mutace viru, řekl Beran

Česká republika trpí tím, že nemá dostatek očkovacích látek, takže nemůže intenzivně proočkovávat rizikovou populaci, především seniory nad 65 let. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog Jiří Beran. Uvedl také, že by se Česko mělo zapojit do vývoje univerzální vakcíny.

„V tuto chvíli všichni jednají o tom, aby se připravil koncept univerzální vakcíny, která by do budoucna pokrývala všechny mutace viru,“ řekl Beran, co mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) na aktuální návštěvě v Izraeli řeší.

Rozdíl mezi vakcinací v Izraeli a v ČR je podle Berana nedostatek očkovacích látek u nás. „Takže Česko nemůže intenzivně proočkovávat rizikovou populaci, což jsou osoby starší 65 let. V tom je zásadní rozdíl mezi námi a Izraelem. V tuhle chvíli je v Izareli proočkováno jednou dávkou 60 % populace. Bez toho očkování rizikové skupiny to prostě nejde,“ uvedl.

„Přes 90 % všech dodaných vakcín je vyočkováno. Očkovací centra mohou ukazovat jen prázdné lednice, kde nejsou žádné očkovací látky. Za tři týdny začnou docházet větší zásoby očkovacích dávek. Kapacita může být navýšena až na 100 tisíc a více, kdy se zapojí velkokapacitní očkovací centra,“ sdělil Beran. Rizikové skupiny by v Česku měly mít na starosti především praktičtí lékaři, zbytek populace pak právě velkokapacitní centra.

Podle něj je Česko na systém očkování již velmi dobře připraveno. „V tuto chvíli už týden běží program, kdy se očkovací látky dodávají do ordinací praktických lékařů. Česko dělá maximum, aby proočkovalo rizikové skupiny, ale bez vakcín to nepůjde,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň ubezpečil, že by vakcína měla zajistit mnohaletou imunitu. „Lidé, kteří byli očkování dvěma dávkami vakcíny, jsou určitě chráněni na delší dobu než na jeden rok,“ dodal.

Tagy: