Česko může vydělat na obnově Ukrajiny. Naše firmy budou mít výhodu, předpovídají experti

Ekonomové Vladimír Pikora a Štěpán Křeček se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli na tom, že obnova Ukrajiny může být velkou příležitostí pro české firmy. Podle nich si je Kyjev vědom toho, jakou oporu v Česku má, a proto mu výhledově umožní zúčastnit se rekonstrukce této země.

Ekonom Štěpán Křeček se domnívá, že Česko během války na Ukrajině ukázalo, že umí být lídrem, který ovlivňuje západní země. „Teď už nikdo nezpochybňuje, že se musejí posílat zbraně a přidávat další sankce. Česko řadu těch věcí dělalo jako první,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Díky vytrvalé podpoře si tak Česko podle něj „otevírá vrátka příležitosti vydělat na rekonstrukci Ukrajiny“. „Až utichnou boje, bude se obnovovat Ukrajina. Oni si to uvědomují, naše firmy tam budou získávat mnoho zakázek,“ soudí Křeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Solidarita Čechů s Ukrajinou je stále obrovská. Stoupenci Ruska jsou ale hlasitější, říká Buchtík

Ekonom Vladimír Pikora se domnívá, že příležitost dostanou české firmy napříč sektory. „My umíme spoustu věcí v energetice, automobilovém průmyslu a infrastruktuře. Možná budeme mít nějakou výhodu oproti ostatním zemím,“ dodal Pikora.

Názor ekonomů na obnovu Ukrajiny si můžete poslechnout zde:

Tagy: