Buchtík: Solidarita Čechů s Ukrajinou je stále obrovská. Stoupenci Ruska jsou ale hlasitější

Z průběhu diskuzí na sociálních sítích může člověk nabýt dojmu, že česká podpora Ukrajiny výrazně opadá – realita je ale jiná. Sociolog Martin Buchtík pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že většina obyvatel stále chce, aby Česko podporovalo Ukrajinu. Za rok války změnilo názor jen několik procent lidí.

Válka na Ukrajině trvá už jeden rok, během té doby řada Evropanů přešla z prvotního šoku do stavu apatie. Až se může zdát, že lidi už válka nudí. Tuto iluzi vytvářejí především diskuze na sociálních sítích, které jsou plné nenávistných komentářů. Podle sociologa Martina Buchtíka je ale český národ v podpoře Ukrajiny stále velmi silný.

„Měli jsme zhruba deset týdnů heroické fáze, ty emoce ale samozřejmě opadly. Každopádně od konce května až do konce ledna je nálada ve společnosti stejná. Podpora Ukrajiny u nás výrazně neopadá, ale ani neposiluje. Je ale jednoznačně stále vysoká,“ vysvětlil Buchtík ze společnosti STEM, která zpracovala průzkum veřejného mínění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Druhá ruská mobilizace na obzoru? Úřady sbírají informace o lidech, kteří mohou bojovat

„Dnes je pro podporu Ukrajiny 52 procent obyvatel, loni to bylo 57 procent. Co se nemění, je množství nejistých lidí. Nezajímají se, co se děje ve světě. Nebo jsou v kleštích ohledně toho, co říká rodina nebo lidé v práci,“ řekl sociolog.

Podle něj chtějí mnozí Češi podporovat napadenou zemi velmi výrazně. „Aktivní podpora Ukrajiny, to znamená těžké zbraně a výraznou humanitární pomoc nad rámec současného stavu. Mírný pokles podpory je daný tím, že se Česko samo dostalo do inflační spirály,“ uvedl Buchtík.

Zastánci Ruska jsou slyšet

Výzkum agentury STEM ukázal, že realita se od zkreslené iluze na sociálních sítích výrazně liší. „Kremelský narativ u nás rozhodně nedominuje. Byly tu takové obavy, ale rozhodně se to nestalo. Jsou tu lidé, kteří jsou naklonění ruskému výkladu, ale ne dlouhodobě. Po kauze Vrbětice lidí podporujících Rusko ubylo. Vytvářejí ale dojem, že jich je více, protože jsou hlasití na sociálních sítích,“ zmínil sociolog.

Podle něj je solidarita Čechů s Ukrajinou obrovská. V národě ale stále panuje určitý rozkol v odpovědi na otázku, jestli má naše země patřit na Západ, nebo na Východ. „Přes 52 procent lidí chce zůstat někde mezi. Hodně z nich si představuje, že budeme druhé Švýcarsko, že můžeme spojovat, že nás budou mít všichni rádi,“ uzavřel expert.

Tagy: